Hiv-behandeling vermindert terugkeer van malaria bij kinderen

Een hiv-behandeling vermindert de kans dat kinderen opnieuw malaria krijgen, hebben Amerikaanse onderzoekers vastgesteld.

De onderzoekers deden de vaststellingen in Oeganda. Bij 170 hiv-positieve kinderen die ook een malariabehandeling ondergingen, zagen ze het aantal malariabesmettingen met 40 procent dalen wanneer ze een combinatie van lopinavir en ritonavir toegediend kregen. Dat zijn twee virusremmers die bij hiv-behandelingen gebruikt worden.

Het onderzoek spitste zich toe op kinderen tot vijf jaar, de grootste risicogroep bij malaria.

Lopinavir en ritonavir remmen het hiv-virus af. Ze vermijden in eerste instantie geen malariabesmetting maar verminderen wel de kans dat malaria terugkeert bij de kinderen.

Langer actief

Mogelijk vermijden de virusremmers dat malariamedicijnen in het lichaam worden afgebroken, denken de onderzoekers. De malariamedicijnen zouden zo langer actief blijven.

Vroeger was al gebleken dat de combinatie van lopinavir en ritonavir bij jonge kinderen ook beter werkt tegen hiv zelf dan de klassieke behandeling met nevirapine, zegt het NIH, het Amerikaanse agentschap voor medisch onderzoek, dat deze studie financierde.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen prikken, zo bloed met de parasiet binnenkrijgen en vervolgens gezonde mensen prikken.

Malaria veroorzaakte in 2010 de dood van 655.000 mensen, schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Negentig procent van de slachtoffers valt volgens de WHO in Afrika, vooral onder kinderen. In Afrika sterft elke minuut één kind aan malaria.

Het NIH-onderzoek is verschenen het New England Journal of Medicine.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift