Hoe durven ze?

Het gebeurt niet elke dag dat een marxistisch geïnspireerd boek een bestseller wordt in ons land. Dat is het geval met Hoe durven ze? van Peter Mertens. De reden daarvoor is dat het boek met veel verve wijst op de onrechtvaardigheden waartoe het kapitalisme na twintig jaar neoliberalisme heeft geleid.

Wie het allemaal op een rijtje geserveerd krijgt, wordt er kwaad van: waarom moeten sommige mensen zoveel verdienen en anderen zo weinig? Het klopt dat Peter Mertens te makkelijk de VS en België op één lijn stelt – terwijl er toch grote verschillen zijn – en zo de mogelijkheid van een menselijker kapitalisme onderbelicht. Maar als de vlijmscherpe analyse zo aanslaat, is het toch omdat ze veel waarheid bevat. De Partij van de Arbeid (PVDA) brengt dezer dagen meer feiten dan ideologie.

Dit boek is immers, geheel in lijn met de overtuigingen van de auteur, een collectief werk: de PVDA-studiedienst hielp Mertens om de indrukwekkende reeks feiten op een rijtje te zetten. Een van die feiten is dat grote bedrijven bijna geen belastingen meer betalen. Het is opmerkelijk dat die realiteit keer op keer door een kleine partij als de PVDA moet worden blootgelegd. Ook de analyses over Griekenland en Duitsland beklijven. Vager is het toekomstbeeld socialisme 2.0 waar Mertens in zijn laatste hoofdstuk naar verwijst. Hij bepleit een nationalisatie van ‘de levensaders van onze economie’, maar elders heet het dat ook ‘de markt inspraak moet hebben’. De PVDA wil niet terug naar de centrale planeconomie: ze zoekt een bepaalde balans tussen markt en staat en zal zich daarover binnenkort bezinnen, vertrouwde Mertens ons toe. In die zin is ook de PVDA, ondanks alles, opgeschoven in de richting van de markt en het individuele initiatief. Dat is geen schande. Ook China begon eind 1978 zijn opgang door ‘waarheid te zoeken uit feiten’. (jvd)

Hoe durven ze? door Peter Mertens is uitgegeven door EPO. 351 blzn. ISBN 9789491297137

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift