Hoffelijkheden kunnen rivaliteit tussen Fox en Lula niet verbergen

De Braziliaanse president Luiz Inácio da Silva en zijn Mexicaanse gastheer Vincente Fox hebben zich bij een ontmoeting in Mexico uitgeput in beloften van vriendschap en samenwerking. Een onderstroom van rivaliteit bleef niettemin voelbaar aanwezig. Brazilië en Mexico streven beide naar een permanent zitje in de VN-veiligheidsraad en verschillen grondig in hun handelspolitiek en houding tegenover de Verenigde Staten.

Lula en Fox betwisten elkaar volgens waarnemers het politieke leiderschap in Latijns-Amerika. Beide landen eisen een uitbreiding van het aantal permanente leden in de VN-veiligheidsraad, maar beseffen dat ze elkaars grootste concurrenten zijn om de positie van Latijns-Amerika tegenover de industrielanden te verdedigen. De verschillende aanpak is het duidelijkst in de handelspolitiek, waar Lula een scherp profiel heeft als tegenstander van de Verenigde Staten terwijl Fox meer aanstuurt op samenwerking.

Mexico en Brazilië zaten op de ministerconferentie van de Wereldhandelsorganisatie in Cancún samen in de G 22, het blok van ontwikkelingslanden dat aandrong op een afbouw van landbouwprotectionisme in Europa en de Verenigde Staten. Lula stelde in Mexico dat de goede verstandhouding tussen beide landen de industrielanden tot grotere flexibiliteit en toegevingen inzake landbouw zal dwingen. Mexico maakte na Cancún duidelijk dat het slechts om een pragmatische alliantie ging en dat het zich elk moment kan terugtrekken.

Brazilië heeft binnen de G 22 veel meer te winnen dan Mexico, omdat het als belangrijke landbouwexporteur toegang wil tot de markten van het noorden. Mexico is geen landbouwgrootmacht en heeft al vrijhandelsovereenkomsten met de Verenigde Staten en Europa. Als lid van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelszone NAFTA kan het zich niet veroorloven de grote noorderbuur al te zeer te provoceren.

Dankzij NAFTA is de handel in landbouwproducten tussen Mexico en de Verenigde Staten in de voorbije acht jaar verdubbeld. De landbouwsector vertegenwoordigt wel slechts zes procent van het totale handelsvolume van ongeveer 200 miljard dollar per jaar. Brazilië is daarentegen verwikkeld in handelsconflicten met de Verenigde Staten, onder meer over het tarief van 56 procent op de invoer van Braziliaanse sinaasappelsap. Handelsbarrières in de VS deden de uitvoer van Braziliaans staal in het voorbij jaar met 51,6 procent dalen.

Lula zei vrijdag na afloop van zijn bezoek dat beide landen hun eigen belangen verdedigen, maar dat we op zoek zijn naar gemeenschappelijke domeinen waarbij iedereen voordeel heeft. De twee presidenten ondertekenden een akkoord dat belastingsontduiking moet tegengaan en stelden opnieuw onderhandelingen in het vooruitzicht tussen Mexico en de Mercosur, de douane-unie tussen Brazilië, Chili, Paraguay en Uruguay.

De presidenten van Mexico en Brazilië kunnen elkaar eeuwige liefde zweren, maar in realiteit drijven hun belangen hen uiteen, meent professor Héctor Lozano, expert internationale betrekkingen, Ze delen gemeenschappelijke waarden inzake democratie en rechtvaardigheid, maar hebben duidelijk verschillende productiesystemen en economische belangen.

Mexico en Brazilië zijn samen goed voor 61 procent van het Latijns-Amerikaanse bruto binnenlands product. Het handelsvolume tussen beide landen bedroeg in 2002 echter slechts 3 miljard dollar, wat voor de twee grootste economieën in de regio erg weinig is.

Diego Cevallos

xml=3

Ref: la if

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.