Hollywood wil groene films

Hollywood heeft twee dagen nagedacht over hoe de filmindustrie haar steentje kan bijdragen voor het milieu. Niet enkel door groener te produceren, maar ook door meer films over milieuthema’s te maken.
Hollywood is allesbehalve een schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Privé-jets, grote auto’s, kaviaar en glitter en glamour zijn de norm. Maar op de tweedaagse milieuconferentie ‘Hollywood goes green’ die woensdag (12 december) werd afgesloten, bleek dat de filmindustrie achter de schermen behoorlijk progressief is. Hollywood kende Al Gore een Oscar toe voor zijn klimaatfilm voordat hij er de Nobelprijs mee won, en zonnepanelen en hybride auto’s zijn tegenwoordig must-haves voor elke filmster die erbij wil horen.
Op de conferentie kwamen vertegenwoordigers uit alle takken van de filmindustrie samen met milieuactivisten om uit te zoeken op welke manieren Hollywood zijn steentje kan bijdragen voor het milieu en de strijd tegen de klimaatverandering.
Er werd ondermeer gesproken over “celebrity-activism”, hoe filmsterren die zich kunnen inzetten voor het milieu, en over hoe de studio’s duurzamer kunnen bouwen, een andere verlichting kunnen kiezen of hun wagenpark zuiniger kunnen maken.
Op de conferentie bleek dat het er achter de schermen nu al heel wat milieuvriendelijker aan toe gaat. Biologisch eten, zonne-energie en milieuvriendelijk papier zijn al goed ingeburgerd op de filmsets. En de groene gedachte wint snel terrein. De makers van de immens populaire serie “24” kondigden aan dat ze het nieuwe seizoen helemaal groen willen produceren, met scripts op gerecycleerd papier, biodiesel en LED-verlichting. Als een blockbuster als “24” die stap zet, is de kans groot dat andere producenten na verloop van tijd zullen volgen.

Net als in de film


Scenarioschrijvers kunnen meer doen dan gerecycleerd papier gebruiken. Hollywood vervult een belangrijke voorbeeldfunctie en kan een grote invloed uitoefenen op het denken en doen van de filmpubliek. Een filmheld die als vanzelfsprekend zijn afval sorteert, consequent het licht uitdoet of in een milieuvriendelijke auto rijdt, het zijn boodschappen die de onbewuste kijker tonen hoe het moet.

De deelnemers aan de conferentie braken ook een lans voor meer films rond milieuthema’s. Een goed voorbeeld is de film “Syriana”, met bekende hoofdrolspelers als George Cloony en Matt Damon. De film probeert de Amerikaanse bevolking bewust te maken van de gevaren van haar olieverslaving, maar werd ook nog eens volledig  CO2-neutraal geproduceerd.
De organisatoren van de conferentie hebben nu al een een opvolger gepland in december 2008. Mogelijk komen er in de toekomst zelfs ‘groene oscars’ die milieubewuste films in de bloemetjes zetten. Mét groene loper, uiteraard.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.