Homofobe gevoelens gaan crescendo in Senegal

De situatie van holebi’s blijft verontrusten in het West-Afrikaanse Senegal. ‘De homofobe gevoelens gaan crescendo in Senegal’, zegt homoactivist Sébastien Mandeng. In een ander Afrikaans land, Kameroen, ondergaan holebi’s ook veel vernederingen.
‘De jongste jaren zagen we een golf van homofoob geweld in Senegal’, zegt Sébastien Mandeng, ondervoorzitter van de Association pour la Défense des Homosexuels’ au Caméroun (ADEFHO).
‘Op een bepaald ogenblik publiceerde het blad Icône foto’s van een feest dat georganiseerd werd door homo’s. Daardoor ontstond er in Senegal een ware heksenjacht, met homoseksuelen als doelwit. Nogal wat gays sloegen op de vlucht, soms zelfs naar buurlanden of landen in het Westen’, zegt Mandeng.
‘In januari 2009 namen negen mannen – vermoedelijk homo’s – deel aan sessies rond hiv/aids-preventie. De negen werden aangehouden en in eerste aanleg veroordeeld tot 8 jaar cel. Ze kregen die straf wegens onzedig, tegennatuurlijk gedrag en bendevorming.’

Gevolgen


De veroordelingen en het anti-homogeweld hadden diverse negatieve effecten. Zo kwam er een eind aan de hiv-preventiecampagnes onder mannen die met mannen vrijen (MSM). Sommige homo’s konden hun antiretrovirale geneesmiddelen niet langer nemen. In bepaalde gevallen leidde dit tot hun dood.
‘Steeds vaker aarzelen seropositieve homo’s om zich te laten verzorgen in een ziekenhuis of gezondheidscentrum. De homofobie leidt tot meer clandestiniteit en een toename van riskante seksuele praktijken. Sommige homo’s zien zich genoodzaakt om hun lichaam te verkopen. Alleen zo kunnen ze nog overleven.’

Front tegen homoseksualiteit


Meer dan 90 procent van de Senegalezen zijn moslims. Islamitische leiders hebben zeer veel invloed op de politiek in Senegal. “Een tiental imams besloot het ‘Front islamique pour la défense des valeurs éthiques’ uit de grond te stampen.  Met het Front willen ze strijden tegen de verspreiding van homoseksualiteit in de Senegalese samenleving.”
Het klimaat van homofobie zet de bevolking aan tot barbaars gedrag, dat niet past in een land dat graag voor een democratie wil doorgaan. “Recent was er een geval van grafschennis in Djourbel. De inwoners wilden geen lijk van een homo in hun omgeving dulden.”

Kameroen


In Kameroen, het land van Sébastien Mandeng, is de situatie van holebi’s al niet veel beter. Dat blijkt uit artikel 347bis van het Kameroense strafwetboek. Wie beticht wordt van homoseksuele contacten, riskeert een geldboete (tussen 20.000 en 200.000 CFA-frank, omgerekend 30,5 tot 305 euro) of een celstraf (tussen 6 maanden en 5 jaar).
“Sinds 2003 werden zowat 20 jongeren in de gevangenis gestoken zonder dat er enig bewijs was waaruit bleek dat ze homoseks hadden bedreven. Holebi’s zijn overgeleverd aan delinquenten die geld afpersen en andere goederen vragen. Ze worden gechanteerd en geconfronteerd met aanvallen, stokslagen en lynchpartijen.”
Net als in Senegal riskeert een holebi in Kameroen te worden gestigmatiseerd, uitgesloten en gediscrimineerd. In zo’n situatie wordt het moeilijk knokken tegen hiv/aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. “Met andere woorden, wie homoseksueel is heeft geen prettig leven in Kameroen”, dixit Mandeng.

Yves Noé Ewane


Een geval dat boekdelen spreekt, is dat van Yves Noé Ewane. Deze jonge homo zit al sinds mei 2009 in de gevangenis. “Op 4 mei 2009 kreeg Ewane veel stokslagen toen hij van zijn werk terugkeerde. Zijn aanvallers beweerden dat hij een jongen van 14 jaar verkracht had. De familie van de jongen eiste een medisch onderzoek. Maar uit dat onderzoek bleek helemaal niet dat er sprake was van anale penetratie.”
Na zijn aanhouding zat Ewane 15 dagen lang in voorhechtenis. Op 19 mei 2009 werd hij overgebracht naar New Bell, de centrale gevangenis van Douala.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.