Homofobe reggaesterren in het verweer tegen boycot Jamaicaans bierreus

Enkele sterren van de Jamaicaans dancehallreggae hebben aangekondigd dat ze gratis optredens gaan organiseren uit protest tegen de Jamaicaanse bierbrouwer Red Stripe. Die besloot eerder enkele populaire festivals niet langer te sponsoren omdat sommige liedjesteksten oproepen tot geweld tegen homo’s.
Antony Moses Davis, beter bekend als “Beenie Man”, Desmond Ballentine (“Ninja Man”) en O’Neil Bryan (“Elephant Man”) zijn enkele van de reggaesterren die hebben aangekondigd zelf gratis optredens te zullen organiseren uit protest tegen de boycot door Red Stripe. David Brooks, beter bekend als Movado, en de dubdichter Mutabaruka gaven de voorbije weken lucht aan hun ongenoegen tijdens optredens en in interviews.
Aanleiding voor de heisa is de beslissing van Red Stripe, het bekendste biermerk in Jamaica en eigendom van de Britse voedingsreus Diageo, om twee bekende zomerfestivals in Jamaica niet meer te sponsoren. “We hebben gemerkt dat er een negatieve invloed in de muziek sluipt. Dit brengt schade toe aan onze cultuur, aan onze muziek en aan heel het land”, zegt Maxine Whittingham van Red Stripe.
Red Stripe en de Jamaicaanse filialen van het telecombedrijf Cable and Wireless, Digicel, Pepsi Cola en rummaker Wray and Nephew richtten in 2004 een Coalition of Corporate Sponsors op met de bedoeling “het niveau van de muziek naar omhoog te tillen”. In een advertentiecampagne maakten ze duidelijk dat ze niets meer te maken wilden hebben met artiesten die “geweld in welke vorm dan ook” verheerlijken.

Boycot


Volgens O’Neil Bryan heeft Red Stripe een “verborgen agenda” en handelt het onder druk van organisaties die opkomen voor de rechten van homoseksuelen. De Canadese mensenrechtengroep Egale Canada gaf de Jamaicaanse regering van premier Bruce Golding tot 17 mei de tijd om geslachtsverkeer tussen mannen uit het strafrecht te halen. Zoniet dreigt de organisatie met een boycot van Jamaicaanse producten en Jamaicaans toerisme.
Het Jamaicaanse Forum voor Lesbiennes, Biseksuelen en Homo’s (JFLAG) is het niet eens met het ultimatum en de geplande boycot. JFLAG vindt wel dat de nieuwe premier in Jamaica iets moet doen tegen het geweld tegen homo’s, dat tussen 1997 en 2004 dertig mensenlevens kostte.
De in september vorig jaar verkozen premier Bruce Golding heeft al laten verstaan dat hij niet wil raken aan de “buggery laws”, die tot tien jaar gevangenis voorzien voor homoseksueel geslachtsverkeer. “Dat is een weg waarlangs ik dit land onder mijn leiding niet wil voeren”, zei Golding. Om dezelfde reden is de premier ook tegen het homohuwelijk.
De meeste Jamaicanen denken er net zo over als hun premier en hebben sympathie voor de reactie van de dancehallsterren. Volgens hen hebben de DJ’s, zoals de artiesten hier worden genoemd, het recht hun opinie te geven over een bepaalde levensstijl.

Zonder sponsors ?


Volgens “Ninja Man” Desmond Ballentine ligt de bal nu in het kamp van Red Stripe, “dat zijn problemen met het ‘broederschap’ moet proberen oplossen.” Volgens Ballentine is het een goede zaak dat organisatoren en artiesten hun eigen shows opzetten, “zonder de regels en beperkingen van de sponsors.”
Het “great Jamaican beer” Red Strip houdt intussen de deur op een kier. “We hopen dat we de mensen die de muziek kapotmaken kunnen doen ophouden en hen laten nadenken over de negatieve impact die ze hebben op de samenleving”, zegt Whittingham. Als het zover is, wil Red Stripe eventueel opnieuw met geld over de brug komen. De bierbrouwer wil alleszins niet zover gaan van op de gewraakte festivals ook geen bier meer te verkopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.