Homohater op Couleur Café

Op de 21ste editie van het festival Couleur Café staat de homofobe Beenie Man, een Jamaicaanse reggae-artiest, op de affiche. De Vlaamse Werkgroep Internationale Solidariteit met Holebi’s (WISH vzw) is bezorgd over het optreden.
  • by Paul Lowry Beenie Man by Paul Lowry
In een van zijn nummers zingt Beenie Man ‘I’m dreaming of a new Jamaica, come to execute all the gays’. De organisatoren van Couleur Café zeggen dat Beenie Man in 2004 een charter ondertekend heeft waarin hij belooft zijn homofobe repertoire niet meer te zullen brengen. Beenie Man tekende in 2007 ook de Compassionate Act, een publieke belofte om ondermeer geen homohaat meer te propageren. Maar volgens WISH vzw trok Beenie Man in december 2009 naar Oeganda, waar een wet in de steigers stond die de doodstraf voor homo’s eiste, om daar zijn homofobe songs te brengen.
‘In Oeganda worden mensenlevens bedreigd door uitspraken van deze en andere mannen die leden van de menselijke familie ter dood veroordelen of gelyncht willen zien, louter en alleen op basis van hun seksuele oriëntatie of hun genderidentiteit’, zegt WISH vzw. ‘Ook als Beenie Man een charter kan voorleggen (wat de organisatoren volgens onze bronnen niet kunnen), dan nog blijft het ingaan tegen de oproep van diverse parlementsleden om de homofobie in Afrika streng aan te pakken en alle betrokkenen die aanzetten tot homofobie waar mogelijk vleugellam te maken.’
WISH vzw vindt het onverantwoord dat er sponsor- en belastinggeld besteed wordt aan het optreden van Beenie Man die zijn eigen charter met de voeten treedt. Nog volgens de organisatie is zijn optreden onverantwoord ten aanzien van de Afrikaanse homogemeenschap die lijdt onder zijn songs en discriminerend ten aanzien van het interculturele holebi-publiek dat Couleur Café een sympatiek festival vindt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur