Homoseksualiteit in Marokko

Meer dan 800 Marokkaanse intellectuelen hebben een publieke oproep voor individuele vrijheden ondertekend, nadat een YouTube-filmpje over een mogelijk homohuwelijk de gemoederen had verhit.
Een zekere Fouad organiseerde op 19 november 2007 een privéfeestje in het stadje Ksar El Kebir in het noorden van Marokko. Fouad staat bekend voor zijn libertijnse levensstijl: hij is homoseksueel en houdt zich bezig met illegale alcoholhandel.
Een dag later –op 20 november– deed in Ksar El Kebir het gerucht de ronde dat in het stadje een homohuwelijk had plaatsgevonden. Op YouTube verscheen een video met beelden van Fouads feestje. Muziek, dans en alcohol zijn het decor voor twee mannen op de dansvloer waarvan één in een Marokkaans traditioneel trouwkleed. Nog een dag later werd een petitie gelanceerd waarin de lokale afdelingen van de islamitische partij PJD en van de bewegingen Al-Adl wal Ihasan, Al-Badil Al-Hadari en de mensenrechtenorganisatie AMDH een officieel onderzoek vroegen.
Het “homohuwelijk” werd in de media breed uitgesmeerd en in de moskee werd het aantasten van de zeden het hoofdthema van de sermoenen. De bevolking kwam op straat en honderden mensen richtten hun woede op het huis waar het feestje had plaatsgevonden. Ook dat is gefilmd en op YouTube geplaatst. Het gerecht opende een onderzoek. Ook al zijn er geen bewijzen dat het werkelijk om een homohuwelijk ging, homoseksualiteit is in Marokko nog steeds strafbaar.
Twee tot tien maanden cel voor zes beklaagden, dat is het verdict dat in januari in beroep is bevestigd. Gerechtelijk is de zaak daarmee afgesloten, maar maatschappelijk niet. In elk geval wil de vzw Bayt Al Hikma met de steun van de weekblad Tel Quel de zaak opentrekken. Vandaar de oproep om individuele vrijheden te beschermen, die massaal respons krijgt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.