Hondenvirus bedreigt tijger in India

De tijger heeft het al zwaar te verduren in India, en nu blijkt een hondenvirus ook nog eens zwaar huis te houden onder de populatie. In het voorbije jaar zijn al vier tijgers bezweken aan een virus dat hier vooral bekend is voor besmettingen bij honden.

Het canine distemper virus (CDV) komt over de hele wereld voor bij honden, maar is in Europa zeldzamer geworden door grootschalige vaccinatie. Bij honden is de ziekte in ongeveer de helft van de gevallen dodelijk, maar ook andere dieren lopen gevaar, onder meer vossen en grote katachtigen zoals tijgers. De Indiase overheid maakt zich zorgen nu een groeiend aantal dieren aan het virus bezwijkt.

De ziekte treft onder meer het zenuwstelsel, de longen en het afweersysteem van de dieren. Op die manier kunnen bijkomende bacteriële infecties tot de dood leiden. Bovendien leidt de ziekte ook tot hersenschade, waardoor de dieren abnormale risico’s kunnen nemen en zich bijvoorbeeld hun angst voor mensen verliezen.

Vier tijgers

De Nationale Dienst voor Tijgerbescherming heeft al vier tijgers gevonden die aan de ziekte overleden zijn, maar ook andere dieren zijn kwetsbaar. “Sinds vorig jaar hebben we veel bloedstalen genomen bij dode tijgers, rode panda’s en leeuwen, die positief bleken voor CDV”, zegt wetenschapper AK Sharma in de krant The Times of India. “De ziekte is ontdekt in de het tijgerreservaat van Dudhwa, de Patna Zoo en hele delen van West Bengalen en Darjeeling.”

Voor grote katachtigen bestaat geen vaccin tegen de ziekte, maar wel voor honden. Om de verspreiding tegen te gaan, wil de Indiase overheid daarom zoveel mogelijk honden in de getroffen regio’s vaccineren. De ziekte kan immers worden overgedragen als besmette honden van dezelfde waterpoel drinken of als ze als prooi opgegeten worden door tijgers. “Als alle honden in de bufferzone worden opgegeten, dan kan dit de verspreiding van de ziekte tegengaan.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift