Honderdduizenden Argentijnen betogen tegen hogere taks exportproducten

Honderdduizenden boeren en regeringsaanhangers zijn woensdag op straat gekomen in Buenos Aires. Aanleiding is de stemming van een voorstel in de Senaat om belastingen op exportproducten te koppelen aan de internationale marktprijs. De boeren vrezen dat bedrijven met weinig groei failliet zullen gaan door de maatregel.
95.000 aanhangers van de regering Kirchner verzamelden woensdag op en rond het Congresplein in Buenos Aires, terwijl 225.000 tegenstanders een paar kilometer verder in de wijk Palermo samenkwamen om te betogen. Beide partijen willen hun stem laten horen over het voorstel van de regering om de belastingen op exportlandbouwproducten te laten afhangen van de internationale marktprijs. Daar wordt vandaag over gestemd in de Senaat.

Herverdeling


Met het voorstel wil president Cristina Fernández de Kirchner de heffingen op exportproducten zoals maïs, tarwe, zonnebloemolie en soja ‘mobiel’ maken. Bij een stijging van de internationale marktprijs, zouden ook de belastingen stijgen, tot maximum 45 procent. Bij dalende prijzen, zakken ook de taksen. Tot nu toe lag de heffing vast op 35 procent.
De opbrengst van de taksen wil de regering investeren in inkomensherverdeling en sociale projecten. Dat voorstel valt vooral in goede aarde bij de arbeidsklasse en de armen op het platteland, waaraan Kirchner in 2007 haar 45 procent van de stemmen grotendeels te danken had.
De middelgrote en grote boeren die in staat zijn te produceren voor de export (zo’n drie procent), vinden het voorstel broodroof. Zij vrezen dat agrarische bedrijven met een kleine groei failliet zullen gaan door de taksen.
Het conflict over de landbouwtaksen is al enkele maanden aan de gang. Toen Kirchner het voorstel op 11 maart lanceerde, volgden drie maanden van fel protest. Boeren blokkeerden op een vierhonderdtal plaatsen in veertien provincies van het land de toegangswegen naar de steden, zodat de voedselvoorraad van supermarkten en voedselverwerkers uitgeput raakte. Betogers van de middenklasse ondersteunden de boeren, terwijl tegenbetogers hun steun voor de regering uitten.

Kritiek


Verwacht wordt dat de Senaat het voorstel zal goedkeuren, aangezien het grootste deel van de senaatsleden tot de partij van Kirchner (Partido Justicialista) behoort. Gebeurt dat niet, dan breekt voor president Kirchner een moeilijke tijd aan. Tot nu toe kreeg ze enkel kritiek vanuit de hogere klasse en de middenklasse, maar als het voorstel het niet haalt, zouden ook de armste bevolkingsgroepen zich wel eens tegen hun president kunnen keren.
Angry farmers take on Argentine government
http://www.youtube.com/watch?v=zq1Ro-SZYW0

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.