Honderden arrestaties tijdens anti-oorlogsprotest in VS

Bij demonstraties, marsen, gebedswakes en bijeenkomsten in verschillende steden van de Verenigde Staten werden de afgelopen week ongeveer 250 activisten opgepakt. Ze voerden actie tegen de bezetting van Irak door Amerikaanse troepen.
Op 21 september, door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale dag van de Vrede, tekenden meer dan driehonderd Amerikaanse anti-oorlogsgroeperingen en religieuze organisaties een Vredesverklaring. Ze eisen onder meer de versnelde terugtrekking van de 130.000 Amerikaanse militairen in Irak. De Vredesverklaring vraagt ook de sluiting van militaire basissen en een vredesproces voor veiligheid, wederopbouw en verzoening. In plaats van te blijven investeren in defensie moet de Amerikaanse regering meer geld besteden aan sociale projecten, luidt een andere eis.

“We besteden miljarden dollars per week aan de oorlog in Irak. Dat geld kan beter aan gezondheid en onderwijs in de VS worden uitgegeven”, zegt Molly Nolan, een 62-jarige activist die protesteerde bij het huis van de democratische senator Chuck Schumer in New York. “New Yorkers hebben nieuwe scholen en jobs nodig, geen eindeloze oorlog.”

De organisatoren voerden meer dan 375 acties van burgerlijke ongehoorzaamheid op verschillende plaatsen in de Verenigde Staten, ondermeer bij de grootste Amerikaanse kazerne, Fort Bragg. Toen de activisten aan het Witte Huis in Washington hun Vredesverklaring aan medewerkers van president George W. Bush wilden overhandigen, volgden de eerste arrestaties. Bij de Senaat, bij het Huis van Afgevaardigden en bij militaire centra werden nog meer actievoerders opgepakt.

Onpattriottisch

Veel politici zijn ervoor beducht om als “onpatriottisch” te worden bestempeld als ze zich bij het protest zouden aansluiten. Religieuze leiders hopen daarom dat hun oproep tot vrede de overheid de moed kan geven om een deadline op de bezetting van Irak te plakken. “Als gelovige burgers moeten we het geweten van ons land vormen”, zei Rev. Lennox Yearwood van de Hip Hop Caucus-organisatie, één van de 34 activisten die bij het Witte Huis werd gearresteerd.

Andere politici hebben zich al publiekelijk uitgesproken tegen het beleid van Bush in Irak. “Als lid van de beweging voor burgerrechten heb ik geweld altijd bestreden met geweldloos verzet”, zegt congreslid John Lewis. “Ik werd tot bloedens toe geslagen en bleef als dood achter. Onze sterkste wapens zijn niet bommen of raketten. Onze sterkste defensie is de kracht van onze ideeën, ons geloof in democratie en respect voor menselijke waardigheid.”

Ondanks de protestacties en de groeiende kritiek op de oorlog zijn er nog geen tekenen dat het Witte Huis de militaire strategie in Irak zal aanpassen. Wel integendeel: twee weken geleden nog heeft het Huis van Afgevaardigden een motie goedgekeurd die de president steunt. De parlementsleden wilden ook geen datum vastleggen voor de terugtrekking van de troepen.

De ondertekenaars van de Vredesverklaring zeggen dat ze nieuwe geweldloze acties zullen organiseren als er geen schot in de zaak komt. “De acties zijn het bewijs van het groeiend ongenoegen bij de burgers in dit land”, zegt Leslie Cagan van “United for Peace for Justice”, een nationale anti-oorlogscoalitie. “Ze zijn tegen de bezetting van Irak.” Christelijke, joodse en moslimleiders plannen dan weer acties om een mogelijke aanval op Iran te verhinderen.

Sinds de start van de oorlog in Irak, in maart 2003, zijn minstens 100.000 Irakezen om het leven gekomen door militaire acties of aanslagen. De oorlog heeft de VS miljarden dollars gekost, 2500 militairen kwamen al om het leven. Uit een poll, uitgevoerd door CNN van 22 tot 24 september, bleek 59 procent van de ondervraagden tegen de oorlog in Irak te zijn. En uit een onderzoek van de Universiteit van Maryland blijkt 71 procent van de Irakezen voorstander te zijn van een terugtrekking van de Amerikaanse troepen binnen het jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.