Honderden Braziliaanse milieuactivisten in levensgevaar

Twintig jaar na de ophefmakende moord op Chico Mendes, één van de grootste verdedigers van het regenwoud, moeten nog steeds honderden milieuactivisten in Brazilië vrezen voor hun leven, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Het rapport is opgesteld door de Katholieke Landcommissie (CPT) in Brazilië en zal begin volgend jaar volledig vrijgegeven worden. Het stelt onder meer dat minstens 260 mensen, waaronder een katholieke bisschop, onder moordbedreigingen leven omwille van hun strijd tegen houtkapbedrijven, boeren of veekwekers.

In de lijst staat onder meer de naam van Henri des Rosiers, een Franse priester in het Amazonedorp Xinguara, die volgens de politie bijna 15.000 euro op zijn hoofd heeft staan omwille van zijn strijd tegen slavenarbeid. Een andere naam is die van Maria José Dias da Costa, een vakbondsleider in het afgelegen dorpje Rondon do Pará, en een Oostenrijkse bisschop, Dom Erwin Krautler, die al twee jaar lang de klok rond bewaking krijgt van de politie omwille van zijn strijd tegen kinderprostitutie en grote ontwikkelaars in het Amazonegebied.

Het rapport van de CPT komt er aan de vooravond van de herdenking van de moord op Chico Mendes, een rubbertapper die zijn strijd voor het regenwoud twintig jaar geleden met zijn leven moest bekopen. Mendes werd een martelaar wiens dood de wordt herdacht op verschillende plaatsen in Brazilië. Ondanks al dat eerbetoon vragen velen zich echter af of de dood van Mendes ook daadwerkelijk iets veranderd heeft. “Elk jaar op 22 december vraag ik mij af of zijn dood iets opgebracht heeft”, zegt Alfredo Sirkis, een prominent lid van de groene partij in Brazilië en persoonlijke vriend van Mendes. “Maar vandaag, na al die jaren, is het nog steeds niet duidelijk.”

Cijfers van de regering in september tonen aan dat de ontbossing in het Amazonegebied met 64 procent gestegen is tegenover het jaar ervoor. “Ik kan niet zeggen dat de situatie niet verbeterd is”, zegt Sirkis. “Maar de laatste twintig jaar is de vernieling wel gewoon doorgegaan.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.