Honderden nieuwe arrestaties in Zimbabwe

De politie in Zimbabwe heeft maandag (12 maart) 240 mensen opgepakt die protesteerden tegen de dood van Gift Tandare, een betoger die afgelopen weekend in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare werd doodgeschoten door de politie. Ondertussen is oppositieleider Morgan Tsvangirai voor de rechtbank verschenen.
De politie pakte meer dan 140 actievoerders op in Mutare, een stad zo’n 300 kilometer ten oosten van de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. In Harare zelf arresteerden agenten 110 betogers. Ondanks de harde aanpak van de politie houdt het protest aan, zegt de Beweging voor Democratische Verandering (MDC).
Het MDC eist vrijheid van vereniging en de vrijlating van alle opgepakte actievoerders. “We hopen dat de Zimbabwanen moedig genoeg zijn om verder te gaan”, zegt Welshman Ncube van het MDC aan het VN-agentschap IRIN. “De Zimbabwanen zijn de honger, de armoede en de ondervoeding beu. Ze zijn boos en vastberaden, en we hopen dat ze hun angst voor opgesluiting zullen overwinnen.”
Politiek commentator John Makumbe denkt dat de Zimbabwanen zullen verdergaan: “Er kunnen tussentijdse pauzes vallen in het protest, zoals nu, doordat bijna alle leiders achter de tralies zitten. Maar eens ze vrijgelaten worden en tijd gekregen hebben om zich te hergroeperen, zal de campagne verdergaan. Doel is de campagne in alle grote steden van het land te verspreiden.”

Tsvangirai naar het ziekenhuis


Oppositieleider Morgan Tsvangirai verscheen vandaag voor de rechtbank, samen met 50 andere activisten. Het is nog niet duidelijk wat hen ten laste wordt gelegd door de rechtbank. Tsvangirai had verschillende kneuzingen en hoofdwonden en werd na de zitting overgebracht naar het ziekenhuis.
Honderden mensen kwamen afgelopen zondag de straat op in Harare om te protesteren tegen de politieke en economische crisis in het land. Naast verschillende oppositiebewegingen, waaronder het MDC, namen ook civiele en religieuze organisaties deel aan de mars, een organisatie van de “Save Zimbabwe Campaign.”
De politie zette traangas en waterkanonnen in om de actievoerders uit elkaar te drijven en loste waarschuwingsschoten. Zes oppositieleiders, waaronder Tsvangirai, werden opgepakt. Eén van de betogers, Gift Tandare, werd doodgeschoten door de politie. Agenten verhinderden dat een ambulance de man nog kon ophalen om hem te redden. In Zimbabwe is er drie maanden een verbod van kracht op politieke marsen nadat er vorige maand al rellen uitbraken tijdens een politieke mars.

Ban Ki-moon betreurt geweld


De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft de regering van Zimbabwe opgeroepen alle oppositieleiders vrij te laten. Hij betreurt het geweld van de politie: “Zulke acties zijn in strijd met de democratische basisrechten van burgers die zich vredevol verenigen”, zegt een woordvoerder van Ban Ki-moon. Hij roept de autoriteiten op om geweldloze samenkomsten toe te laten en ruimte te voorzien om politieke rechten uit te oefenen.
Het economische deficit van het land heeft de bevolking tot verzet gebracht. Halfweg februari hebben 180.000 ambtenaren 400 procent meer loon geëist. Ze dreigen met nationale stakingen als de overheid niet aan hun vraag voldoet. Ook de gezondheidszorg in het land ligt al maanden lam, omdat dokters en verplegers staken voor meer loon. In Zimbabwe verdubbelen de prijzen van goederen bijna elke dag. De prijzen in de winkels gaan slechts een dag mee. De inflatie bereikte in januari een recordhoogte van 1.593 procent.

Verjaardagsfeest Mugabe


Bij zijn onafhankelijkheid in 1980 was Zimbabwe een van de meest ontwikkelde en beloftevolle economieën in Afrika, maar door het wanbeleid van president Robert Mugabe staat het land sinds 2000 op de rand van de afgrond. Omdat Mugabe de voorbije jaren steeds meer kritiek kreeg op zijn beleid, met name op de gedwongen landhervormingen, liet hij de verkiezingen (meermaals) manipuleren en de oppositie de mond snoeren.
Mugabe werd op 21 februari 83 jaar en dat was volgens de leider van een van de armste landen ter wereld een luisterrijk feest waard. Prijskaartje: bijna een miljoen euro.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift