Honduras geeft miljoen hectare terug aan inheemse stam

De regering van Honduras heeft 970.000 hectare tropisch regenwoud, goed voor 7 procent van de oppervlakte van het land, teruggegeven aan de Miskito-stam.

  • CC cmoz Het tropisch regenwoud in Honduras staat onder druk van jagers, houthakkers en veeboeren. CC cmoz

De beslissing komt er 150 jaar na een verdrag met Engeland dat de Miskito rechten gaf over het land, maar dat nooit gerespecteerd werd. De stam spreekt dan ook van een “historisch moment”, omdat de Miskito zich nu kunnen verzetten tegen de illegale jacht en houtkap in de regio.

De voorbije decennia kwam de regio onder groeiende druk van jagers, houthakkers en veeboeren. Daarbij kwam het steeds vaker tot soms gewelddadige confrontaties met de Miskito. De overdracht van het land zal die inbreuken op zich niet stoppen, maar geven de Miskito wel het recht om er tegen op te treden.

REDD+

Dankzij de officiële rechten op het land kan de stam nu ook onderhandelen met mijn- en oliebedrijven die hun oog laten vallen op de regio. De Miskito kunnen ook rechtstreeks deelnemen aan de onderhandelingen over mogelijke REDD+-verdragen.

Het internationale initiatief REDD+ is een poging van de Verenigde Naties om de ontbossing in te dammen door financiële waarde toe te kennen aan bomen die blijven staan. Het principe is eenvoudig: bosrijke ontwikkelingslanden die investeren in bosbehoud en duurzaam bosbeheer, krijgen daarvoor een vergoeding van rijke landen en bedrijven.

Bijna 40 procent van Honduras is bedekt met wouden, maar het land kampt met enorme ontbossing. Tussen 1990 en 2005 verdween maar liefst 37,1 procent van het woud.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift