Honduras laat Zelaya niet naar Mexico vertrekken

De Hondurese regering laat de afgezette president Manuel Zelaya niet naar Mexico vertrekken. Ze zegt dat hij een document voor “de verzoening van het land” weigerde te tekenen. Ze neemt het ook niet dat hij zijn familie wil meenemen.
Manuel Zelaya, die op 28 juni aan de kant werd geschoven, bevindt zich sinds 21 september in de ambassade van Brazilië. Zijn beslissing om naar Mexico te gaan had de steun van verscheidene Latijns-Amerikaanse landen.

De Mexicaanse regering had woensdagavond een vliegtuig gestuurd om Zelaya op te halen maar het kreeg uiteindelijk geen toestemming om in Tegucigalpa te landen en werd afgeleid naar El Salvador.

Volgens Carlos López Contreras, de Hondurese minister van Buitenlandse Zaken, had Zelaya er zich toe verbonden voor zijn vertrek een verklaring te ondertekenen “waarin hij aangaf dat hij de fase van verzoening in het land en het akkoord van Tegucigalpa/San José respecteerde, maar op het laatste moment kwam Zelaya de afspraak niet na.”

López Contreras zegt dat Zelaya via de Mexicaanse regering een vrijgeleide voor zichzelf, zijn vrouw, twee kinderen en zijn raadgever Rassel Tomé had gevraagd. Hij ziet geen enkele reden om asiel te verlenen aan het gezin van Zelaya “omdat het hier in Honduras geen problemen heeft noch vervolgd of opgejaagd wordt.”

Zelaya zelf zegt dat hij geen politiek asiel heeft gevraagd en alleen het land wilde verlaten om bij te dragen tot “de interne dialoog.”

Interimpresident Roberto Micheletti zei donderdag dat “wij die vrede en rust in dit land brengen opnieuw bedrogen werden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift