Honduras opent groot windmolenpark

In Honduras treedt straks een groot windmolenpark in werking. Het gaat om een van de grootste windmolenparken van Latijns-Amerika.

Het windmolenpark bevindt zich op de Cerro de Hula, 20 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tegucigalpa. Op een oppervlakte van 6500 hectare staan 51 turbines van elk 2 megawatt opgesteld, goed voor een totaal vermogen van 102 megawatt.

Het project, dat 200 miljoen euro kostte, kan honderdduizend woningen van energie voorzien, zegt Roberto Martínez, directeur van het staatsenergiebedrijf Empresa Nacional de Energía Eléctrica.

Eind vorige maand konden al 34 turbines een eerste keer proefdraaien. In de loop van oktober worden de zeventien andere turbines in het systeem ingeschakeld. Volgende maand kan men dan het volledige park officieel testen.

Windenergie in Latijns-Amerika

Cerro de Hula is het eerste windmolenpark in Honduras en meteen ook een van de grootste van Latijns-Amerika.

Windenergie is vooral populair in Europa. In Latijns-Amerika staat deze energievorm nog in zijn kinderschoenen. Grote landen als Brazilië en Argentinië hadden wel megaprojecten in de pijpleiding zitten maar die liepen vertraging op door de crisis van de voorbije jaren.

Het kleine Costa Rica, net zoals Honduras in Centraal-Amerika gelegen, was lange tijd de grootste producent van windenergie in Latijns-Amerika.

Brazilië haalt zijn achterstand nu snel in. In juli rondde het als eerste Latijns-Amerikaanse land de kaap van 1000 megawatt (1 gigawatt) geïnstalleerde windcapaciteit. Maar door de enorme energievraag in het land betekent dat nog steeds minder dan 1 procent van de totale geïnstalleerde capaciteit.

Waterkrachtcentrales

Het windmolenpark in Honduras is een project van Energía Eólica Honduras, een filiaal van de Centraal-Amerikaanse investeringsgroep Mesoamerica. Die werd vorig jaar overgenomen door de Britse energiegroep Globeleq.

Honduras investeert van 2010 tot 2016 ook 1,5 miljard euro in de bouw van 52 waterkrachtcentrales, elk met een vermogen van 5 megawatt.

Zoals de meeste andere Centraal-Amerikaanse landen is Honduras nog voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse olie voor zijn energievoorziening. Bovendien heeft een kwart van de 40 miljoen Centraal-Amerikanen nog geen elektriciteit.

Volgens een studie van het Biomass Users Network Centroamérica (BUN-CA) kan er in Centraal-Amerika genoeg windenergie worden opgevangen om 12 miljoen mensen van stroom te voorzien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.