"Honduras verliest strijd tegen misdaad"

Honduras liet in september en begin oktober 3000 soldaten en agenten door gevaarlijke wijken patrouilleren, maar het extreme geweld is nog toegenomen. In Honduras wordt nu gemiddeld om de twee uur iemand vermoord, met name jongeren die echt of vermeend lid zijn van bendes.
Niet alleen het aantal moorden steeg in september. De politie telde ook vier ontvoeringszaken. Ook het aantal overvallen waarbij mensen voor korte tijd gegijzeld worden om geld van hun verwanten los te krijgen, nam toe.

“We verliezen de strijd tegen de misdaad”, zegt nationaal mensenrechtencommissaris Ramón Custodio. “De voorbije vier jaar verloren elke maand gemiddeld 298 Hondurezen in gewelddadige omstandigheden het leven. De daders zijn vaak huurmoordenaars.”

“Waar blijft de overheid?” windt Custodio zich op. De commissaris vindt dat de Hondurese regering zich te buiten gaat aan “pompeuze en inefficiënte operaties in plaats van een echt veiligheidsbeleid te voeren.”

Net als zijn buurlanden Guatemala en El Salvador rekent Honduras op het leger om de aanzwellende misdaadgolf in te dijken. In het kader van ‘operatie Donder’ stuurde de regering vanaf 5 september gemengde patrouilles van zwaarbewapende soldaten en politieagenten op pad in de onrustige armenwijken. Die voerden identiteitscontroles uit en namen wapens in beslag.

De regering in Tegucigalpa wilde ook manschappen van de talrijke private veiligheidsdiensten inzetten. Honduras telt maar 8.000 politieagenten tegenover zeker 60.000 medewerkers van bewakingsfirma’s. Maar die bedrijven bedankten voor de eer.

Mensenrechtenorganisaties hadden het voornemen eerder al zwaar onder vuur genomen. De helft van die veiligheidsagenten werkt in het zwart en wordt dus helemaal niet gecontroleerd. Mensenrechtenorganisaties verdenken hen van sommige van de moorden op jongeren. Ook de regeringscommissaris voor de Politie, Simeón Flores, oordeelt dat de illegale veiligheidsagenten “een gevaar vormen voor het land.” Hij zegt dat de regering werk maakt van de registratie van alle privé-bewakers.

Volgens de kinderrechtenorganisatie Casa Alianza werden in september 30 jongeren tussen 15 en 22 vermoord die door de politie verdacht werden van lidmaatschap van de beruchte maras, de jeugdbendes die veel steden in Centraal-Amerika teisteren. De afgelopen 8 maanden zouden er in Honduras 308 jongeren vermoord zijn. Honduras heeft de straffen voor jeugdige misdadigers de laatste jaren verzwaard en een duizendtal bendeleden achter de tralies gezet, maar de maras blijven bloeien.

Van de duizenden moorden op vermeende jeugdbendeleden in Honduras waren er tot 2005 maar 158 onderzocht. De helft van die moorden kwam op rekening van huurmoordenaars. Extra onrustwekkend is dat de andere helft door politieagenten vermoord werd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.