Honduras wil ontginning transparanter maken

Honduras wil de ontginning van zijn grondstoffen transparanter te maken. Het krijgt daarbij de hulp van de Wereldbank.

Eind november zette de regering van Honduras het licht op groen om kandidaat te worden van het Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). Een grotere transparantie moet de spanning tussen bedrijven en plaatselijke bevolking verminderen.

Volgens presidentieel adviseur Roberto Herrera Cáceres zal de Wereldbank het Centraal-Amerikaanse land adviseren over de vereisten om tot het programma te worden toegelaten.

De regering hoopt over anderhalf jaar een rapport klaar te hebben voor het EITI-bestuur. Als dat wordt goedgekeurd, dan is Honduras officieel kandidaat, zegt Herrera.

Alleen Peru lid

De EITI is een coalitie van regeringen, bedrijven, burgerorganisaties, investeerders en multilaterale organisaties. In landen die rijk aan zijn grondstoffen, willen ze goed bestuur aanmoedigen via de publicatie en verificatie van de betalingen door bedrijven aan de overheid en van de fiscale inkomsten van de overheid uit petroleum, gas en mineralen.

Een kandidaat-land moet vijf fases doorlopen alvorens een volwaardige lidstaat te worden. Latijns-Amerika telt slechts één land dat volwaardig lid is, Peru, en twee kandidaat-lidstaten, Guatemala en Trinidad en Tobago.

Wereldwijd zijn er achttien landen die de vijf fases doorlopen hebben en negentien kandidaat-landen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.