Honduras zet herovering van wetteloze gebieden in

De Hondurese regering wil over zowat de helft van het land een nachtelijk vliegverbod afkondigen. Dat moet het Mexicaanse en Colombiaanse drugshandelaars moeilijker maken hun ladingen door het land te sluizen. Er worden ook meer agenten en militairen naar afgelegen streken gestuurd die worden opgeschrikt door moordpartijen.

  • Eric Hodel Kleine vliegtuigen worden in Honduras dikwijls gebruikt door drugssmokkelaars. Eric Hodel

In de departementen Colón, Yoro, Gracias a Dios en Olancho, de zogenaamde ‘corridor van de dood’ waarlangs aanzienlijke hoeveelheden drugs richting Mexico en de VS worden vervoerd, mag volgens het in het parlement ingediende wetsontwerp tussen zes uur ‘s avonds en zes uur ‘s ochtends niet meer gevlogen worden. Het vliegverkeer hoger dan 4000 meter zal niet worden gehinderd, maar voor de kleine sportvliegtuigjes die veel worden ingezet door drugssmokkelaars, gaat het luchtruim over een oppervlakte van ruim 57.000 vierkante kilometer dicht.

Mislukte regio’s

Het initiatief gaat uit van het leger. “We zijn sommige streken aan het verliezen, en vanuit het oogpunt van nationale veiligheid kunnen we ons dat niet veroorloven. We moeten ze terugwinnen”, zegt luchtmachtchef Luís Pastor Landa. Volgens hem maakt het vliegverbod deel uit van nog meer acties tegen de drugshandel die het leger zal ondernemen.

Ook voor Alfredo Landaverde, een expert in drugszaken en veiligheid, is het hoog tijd. Volgens hem zijn de streken waar het vliegverbod wordt ingesteld belangrijke overslagpunten voor de cocaïnehandel, en kunnen ze beschouwd worden als mislukte regio’s – “de overheid heeft er helemaal geen greep meer op.”

Het Hondurese leger is er in de no-fly zone al mee begonnen radars te installeren om overtredingen van het vliegverbod sneller op het spoor te komen.
Vooral in Yoro blijken veel drugsvliegtuigjes te landen; maandag werd een er nog halve ton cocaïne in beslag genomen. Colón heeft vooral af te rekenen met buitensporig geweld dat deels wordt toegeschreven aan drugshandelaars, terwijl in Olancho en Gracias a Dios de ordediensten geregeld slag leveren met gewapende bendes.

Atlantisch Kartel

De vier departementen, die in het noorden en het oosten van het land liggen, behoren samen met de westelijke departementen Copán, Ocotepeque en Santa Bárbara tot het territorium van het zogenaamde Atlantisch Kartel, de grootste misdaadorganisatie van het land. Nog belangrijker is de aanwezigheid van het Sinaloakartel en het Golfkartel, twee van de grootste Mexicaanse drugsbendes. Er worden veel moorden gepleegd, en vaak gaat het daarbij om afrekeningen in het drugsmilieu.  

Maar niet alleen de drugshandel leidt tot extreem geweld in Honduras. Vorige week werden in Bajo Aguán in het departement Colón zes bewakers vermoord; een dag later werden vijf werknemers van een bottelarij gedood in de buurt van een oliepalmplantage. In Bajo Aguán woeden landconflicten tussen kleine boeren en grootgrondbezitters waarbij de voorbije jaren al tientallen doden zijn gevallen.

De Hondurese overheid heeft duizend agenten en soldaten naar Bajo Aguán en andere delen van Colón gestuurd om er “de orde te handhaven.” Maar volgens
Yoni Rivas, de voorzitter van de regionale boerenorganisatie Muca, zal dat niets opleveren. “We maken ons zorgen over de militarisering, die blijvend dreigt te worden. Wat we nodig hebben is een nieuwe landhervorming die ons toegang biedt tot land.”

De groeiende invloed van de bendes heeft de misdaadcijfers in Honduras schrikbarend doen stijgen. Vorig jaar werden er in het land, dat nog geen tien miljoen inwoners telt, 8.944 mensen vermoord, vooral een gevolg van afrekeningen waarbij huurmoordenaars werden ingezet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.