Hondurees leger wordt bouwbedrijf

Het Hondurese leger mort dat het steeds meer opdrachten krijgt die niets meer met landsverdediging te maken hebben. De soldaten helpen nu al bij overstromingen, bestrijden muggen en beschermen de bossen in het land, en straks moeten ze ook beginnen met de bouw van een nieuwe burgerluchthaven.
De opdracht komt van president Manuel Zelaya. Die wil dat er bij de luchtmachtbasis van Palmerola ook een terminal voor de burgerluchtvaart komt. Palmerola ligt op 70 kilometer van de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. In de jaren 80 waren er 1200 Amerikaanse militairen gestationeerd, maar daar blijven er nu nog maar 300 van over.

Blazoen oppoetsen



Het bleek de voorbije jaren geen slecht idee om het Hondurese leger andere taken toe te vertrouwen. De Hondurese militairen hadden in de jaren 70 en 80 net als hun collega’s in de buurlanden een slechte faam gekregen door de linkse oppositie in hun land de kop in te drukken. Naast de massale mensenrechtenschendingen besmeurde ook corruptie hun blazoen. Door de soldaten een meer constructieve rol toe te bedelen, is het leger nu volgens opiniepeilingen de op twee na meest geloofwaardige instelling in het land geworden.

Maar de opdracht om een luchthaven te bouwen lijkt een brug te ver. In het leger rijst er veel kritiek op de taak. De regering biedt een makkelijke schietschijf. Volgens tegenstanders heeft ze 9 miljoen euro vrijgemaakt voor het project via een onwettig gebruik van volmachten. De normale aanbestedingsprocedures werden niet gevolgd.

Het is onbegrijpelijk “dat een land met een ministerie voor Openbare Werken en Transport deze opdracht toevertrouwt aan het leger”, oordeelt politiek analist Efraín Díaz Arrivillaga. “Ik heb de indruk dat het leger ernstig gepolitiseerd raakt, en dat verwijdert het van zijn traditionele functies en ondermijnt de geloofwaardigheid die het heeft opgebouwd.”

Alternatief voor Tocontín



De nieuwe taken die het Hondurese leger krijgt opgelegd “zijn normaal”, repliceert de Hondurese Defensieminster Edmundo Orellana. “We hopen dat eind 2009 de eerste vluchten kunnen vertrekken van de nieuwe luchthaven.”

Palmerola zou de vijfde burgerluchthaven van het land worden. Met zijn lange en brede landingsbaan kan het ook internationale vluchten aan. Toncontín, nu de belangrijkste luchthaven van Honduras, ligt in het hartje van Tegucigalpa en is omringd door bergen, wat landen er moeilijk maakt. Onlangs vonden er bij een crash nog vier mensen de dood.

Gespannen relatie



De relatie tussen het leger en de overheid in Honduras was al gespannen. In november vorig jaar weigerde het leger voor de beveiliging van de presidentiële voorverkiezingen te zorgen omdat de manschappen “moe” waren door hun werk in overstromingsgebieden. De voorverkiezingen moesten worden uitgesteld.

In januari leek het leger ook betrokken te raken in een al lang aanslepend conflict tussen het parlement en de regering over de verkiezing van een nieuw Hooggerechtshof en de wijziging van de grondwet. Critici geloven dat de regering met het oog op de komende verkiezingen van 30 november binnen het leger bondgenoten wil vinden. In dat licht moet volgens hen ook de stijging van de defensiebegroting worden bekeken. Die steeg van 33 miljoen euro in 2005 tot 43,6 miljoen euro in 2008. Officieren geven toe dat geen enkele andere regering het leger de afgelopen tijd zo goed heeft bedacht.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.