Hondurese oppositie verhoogt de druk

In de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa betoogden donderdag tienduizend aanhangers van de afgezette president Manuel Zelaya. De oppositie organiseerde afgelopen week ook twee protestmarsen. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) stuurt vandaag een delegatie naar Honduras.
Dat bezoek was eigenlijk al dinsdag gepland, maar de regering-Micheletti gaf toen geen toestemming aan de buitenlandse bezoekers. De regering had het namelijk moeilijk met de aanwezigheid van de Chileen Miguel Insulza, secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).
Ze verwijt de Chileen ‘een gebrek aan onpartijdigheid’, omdat hij de staatsgreep van 28 juni veroordeeld heeft en Honduras geschorst is als lid van de OAS.

Protestmarsen


De twee marsen vertrokken vorige week op verschillende plaatsen in Honduras.
  • Maandag arriveerde de eerste mars in de noordelijke stad San Pedro Sula, de industriële motor van het land. Hij werd aangevoerd door Xiomara Castro, de vrouw van Manuel Zelaya. Ze werd vergezeld door honderden sympathisanten.
  • De tweede mars kwam dinsdag aan in de hoofdstad Tegucigalpa en staat onder aanvoering van sociale leiders uit het zuiden en noordoosten van het land. De bedoeling is dat de marsen in beide steden uitgroeien tot massamanifestaties. Het Nationaal Front tegen de Staatsgreep hoopt 100.000 mensen op de been te brengen.

Standpunt Obama onduidelijk


Het standpunt van Obama’s regering in de Hondurese crisis blijft onduidelijk, zeker na een brief van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
De brief, verstuurd naar Richard Lugar, de belangrijkste Republikeinse vertegenwoordiger in de commissie Buitenlandse Zaken van de Amerikaanse Senaat, veroordeelt de staatsgreep in Honduras maar legt een zekere verantwoordelijkheid bij de afgezette president Manuel Zelaya. Hij doet ook geen oproep om hem in zijn functie te herstellen.
Volgens Vicki Gass, Honduras-specialist bij het Washington Office on Latin America (WOLA), toont de brief dat de Verenigde Staten een democratische regering in Honduras steunen maar niet noodzakelijk Zelaya. ‘De Verenigde Staten hebben Zelaya niet gesteund. Ze steunen de democratische orde, en dat impliceert zijn terugkeer, maar dat betekent niet dat hen dit bevalt.’

Democraten versus Republikeinen


Het Amerikaanse Congres is verdeeld over Honduras. De Democraten pleiten voor een terugkeer van Zelaya, zij het met beperkte macht, de Republikeinen zijn tegen. Volgens de Republikeinen heeft de staatsgreep de democratie gered van een ‘populistische dictatuur’ zoals die van de Venezolaanse president Hugo Chávez, een bondgenoot van Zelaya.

Terugkeer Zelaya onwaarschijnlijk


Politieke experts die Zelaya geadviseerd hebben, achten het ‘onwaarschijnlijk’ dat de afgezette president nog terugkeert, aangezien hij nooit het akkoord van de Costa Ricaanse president Óscar Arias zou slikken. Arias stelde voor de plannen voor een volksraadpleging over een grondwetsherziening op te bergen. ‘Zelaya kan beter een politieke mythe worden dan een president zonder echte macht’, zegt een anonieme expoert.
Eind november vinden in Honduras presidentsverkiezingen plaats. Volgens de expert kanaliseert Zelaya de huidige protestbeweging in de richting van de linkse presidentkandidaat Carlos H. Reyes.

Oplossing eind augustus


Analist Jorge Yllescas zegt dat de polarisering in het land de mogelijkheid van een overgangsregering zonder Zelaya of Micheletti opent. Wat ook de uitweg is, de crisis moet voor het einde van deze maand opgelost zijn, want in september begint de verkiezingscampagne, zeggen zowel Yllescas als de leiders van het Nationaal Front tegen de Staatsgreep.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift