Hondurese suikerfabrikanten halen stroom uit rietafval

De Hondurese suikerfabrikanten gaan volgend jaar flink investeren in de productie van stroom op basis van suikerrietafval.

De suikerfabrikanten in het Centraal-Amerikaanse land leggen volgend jaar meer dan 25 miljoen euro op tafel om stroom uit bagasse te halen. Bagasse is het afval dat overblijft nadat het sap uit de stengels van suikerriet is geperst.

Met de investering willen de fabrikanten een productievermogen van 30 megawatt bereiken.
Honduras heeft 50.000 hectare suikerrietvelden. Die leveren dit seizoen 4,5 miljoen ton suikerriet op.
De zes suikerfabrieken in het land produceren tijdens de oogstmaanden (november tot april) nu al 126 megawattuur stroom uit bagasse. Maar uit suikerriet kan Honduras zeker 300 megawatt halen, zegt Carlos Melara, directeur van de Vereniging van Suikerproducenten.

Van de huidige 126 megawattuur wordt 100 megawattuur verkocht aan het Nationaal Elektriciteitsbedrijf, een overheidsbedrijf, voor 5 cent per kilowattuur. Met de 25 miljoen die de producenten volgend jaar investeren “willen we een geleidelijke expansie beginnen voor de komende drie jaar”, zegt Melara.

Buitenlandse olie

De stroom die nu van de suikerfabrieken komt, is goed voor ongeveer 10 procent van de nationale vraag.
Zoals de meeste andere Centraal-Amerikaanse landen is Honduras nog voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse olie voor zijn energievoorziening. De regering wil daar iets aan veranderen. Vorige maand werd het eerste windmolenpark in het land in gebruik genomen, meteen een van de grootste van Latijns-Amerika; het park heeft een totaal vermogen van 102 megawatt.

Brazilië, de grootste suikerrietproducent ter wereld, heeft al heel wat ervaring met bagasse. Volgens de Braziliaanse producenten valt het energiepotentieel van bagasse met de huidige technologie, de rechtstreekse verbranding in ketels, al te vergelijken valt met dat van Itaipú, de enorme waterkrachtcentrale die een capaciteit van 14.000 megawatt heeft. Alleen gaat de helft van dat energiepotentieel verloren omdat men de bagasse te vochtig verbrandt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.