Honger drijft Afghanen in armen taliban

De winter staat voor de deur en voor vijf miljoenen Afghanen dreigen voedseltekorten. Hulporganisaties doen een dringende oproep om voedsel te leveren, om te voorkomen dat radeloze Afghanen in de armen van de taliban worden gedreven.
De 11-jarige Zayainullah staat te bedelen in de straten van Kaboel. Hij heeft maar één arm en zijn uitpuilende buik is een teken van ondervoeding. Als hij met niet genoeg geld thuiskomt, wacht hem een pak slaag. “We hebben niet genoeg te eten en mijn tante heeft me flink ingepeperd dat ik met geld naar huis moet komen om brood te kunnen kopen. We hadden altijd al problemen om aan eten te raken, maar het wordt elke dag erger.”
De droogte, een strenge winter, de hoge voedselprijzen en de oorlogstoestand hebben in Afghanistan voor een voedselcrisis gezorgd die snel kan ontaarden tot een humanitaire ramp. Volgens de hulporganisatie Oxfam is de toestand de slechtste in twintig jaar. Voor vijf miljoen Afghanen dreigen voedseltekorten en een miljoen kinderen lopen een ernstig gezondheidsrisico. Volgen Unicef sterft in Afghanistan één kind op vijf voor zijn vijfde levensjaar.
In de door droogte geplaagde noordelijke provincie Badghis is het leven van tachtig procent van de bevolking bedreigd door de honger. “Meer dan duizend families zijn de provincie al ontvlucht”, zegt Mohammed Yaqoob. “Onze jonge mannen gaan naar Iran om te werken en iets te eten te vinden, maar velen sterven onderweg.”

Gras eten


In de westelijke provincie Faryab sterft zoveel vee door de droogte dat de mensen hun dieren tegen een extreem lage prijs verkopen. En uit de centrale provincie Ghazni kwam dit voorjaar het nieuws dat de mensen gras aten om te overleven.
De hulpagentschappen vragen dringend om bijkomende middelen. “Dit is een race tegen de tijd”, zegt Oxfam. “De internationale gemeenschap moet snel reageren voor de winter de situatie nog erger maakt.” De Afghaanse regering en de VN-agentschappen deden in juli een gemeenschappelijke oproep voor 404 miljoen dollar (277 miljoen euro). Het Wereldvoedselprogramma zegt dat het nog maar een kwart van dat bedrag heeft ontvangen.

Taliban


Hulp komt altijd nogal langzaam in Afghanistan en een groot deel vloeit uiteindelijk terug naar de donorlanden, in de vorm van onkosten en lonen voor hulpverleners. Maar naast humanitaire noden zijn er ook politieke redenen om de hulp te verhogen. Zonder een antwoord op de voedselcrisis dreigen heel wat radeloze Afghanen bij de taliban aan te sluiten.
Ajristan, het district in de provincie Ghazni waar de mensen naar verluidt gras moesten eten, is nu een bolwerk van de taliban geworden. “De taliban hebben hier 100 procent controle”, zegt Fazel Wali, een bewoner van de streek.
Een deel van de voedselproblemen is te wijten aan Pakistan, dat geregeld voedselleveringen voor Afghanistan aan de grens tegenhoudt. Volgens Hussein Ali Mahrammi van de Afghaanse Kamer van Koophandel komt 70 procent van de graanimport via Pakistan. De Pakistanen zeggen dat ze de grens soms moeten sluiten om de prijzen in eigen land laag te houden, maar volgens Mahrammi gaat het om een politiek manoeuvre, “om de Afghaanse regering te verzwakken”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.