Honger is onaanvaardbaar

‘Het recht op voedsel is niet het recht op gevoed worden. Het is het recht op toegang tot de middelen om voedsel te produceren of op een inkomen waarmee iemand voldoende voedsel kan kopen’, zegt Olivier De Schutter.
Speciaal VN-rapporteur over het recht op voedsel Olivier De Schutter reageert met deze uitspraak op de belofte van de G8 in L’Aquila om 20 miljard dollar uit te trekken voor de strijd tegen de honger in derdewereldlanden. Na de voedselcrisis van 2008 worden door de economische crisis van 2009 opnieuw tot 100 miljoen mensen extra met honger bedreigd. Voor De Schutter is het versterken van de voedsellandbouw belangrijk, maar onvoldoende.
Er is meer politieke wil nodig om te durven ingrijpen in de internationale voedselmarkten, zei hij op 18 september in Genève. De hongerdreiging zal de komende jaren overigens nog vergroten, stelde de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) op 30 september. Uit een studie van de ADB blijkt dat de klimaatverandering tot een fikse verhoging van de voedselprijzen zal leiden tegen 2050: rijst zou 29 tot 37 procent duurder worden, maïs 58 tot 97 procent en graan 81 tot 102 procent.
Tijdens een bijeenkomst in New York op 26 september zei ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat het onaanvaardbaar is dat een miljard mensen honger lijdt, terwijl er toch voldoende voedsel is. ‘En de voedselcrisis is verre van voorbij’, aldus nog Ban. ‘Steeds meer mensen wordt voedsel ontzegd omdat de prijzen onverminderd hoog blijven, omdat hun koopkracht gedaald is door de economische crisis of omdat de regen uitblijft en de graanreserves al opgegeten zijn.’
De oplossingen die tijdens dit Partnering for Food Security naar voren geschoven werden, gingen vooral in de richting van een nieuwe Groene Revolutie, een verhoging van de productiviteit van de landbouw door technologische innovatie. Al wees de Rwandese president Kagame er op dat we niet op dat soort doorbraken hoeven te wachten om vooruitgang te boeken. Volgens Kagame resulteerde het landbouwbeleid in zijn land –dat vooral inzet op meer en betere toegang tot krediet, en op een centrale sturing van de productie– al in een vermindering van de bananenimport met 90 procent en produceert Rwanda nu al drie jaar na elkaar een voedseloverschot. De Braziliaanse ambassadrice Maria Viotti signaleerde dat Brazilië onlangs zijn database met kennis over tropische landbouw ter beschikking van Afrikaanse landen had gesteld. (gg)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2745   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur