Honger treft zuiden van Madagascar

Het zuidelijke deel van Madagascar is getroffen door extreme droogte en hongersnood. Door het gebrek aan neerslag in de zomer is de oogst vernield en hebben een half miljoen inwoners het moeilijk om water en voedsel te vinden.
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) en het VN-kinderfonds Unicef zijn gestart met voedselbedeling, maar waarschuwen dat de huidige budgetten onvoldoende zijn om de 116.000 inwoners te helpen van de zwaarst getroffen regio’s Androy, Anosy en Atsimo Andrefana.
 
In Andranovory, en stad in Androy, zijn de prijzen voor water en voedsel de hoogte in geschoten. “Het is moeilijk om iets te drinken te vinden”, zegt Jeanette Ratianarivo, moeder van vijf kinderen. “Tien liter water kost al 2000 ariary (1 dollar).” Een klein fortuin in een land met een gemiddelde maandelijks inkomen van 26 dollar.

Om gratis water te vinden moet Ratianarivo elke dag vijftien kilometer lopen naar de dichtstbijzijnde bron. De kwaliteit is er slecht en eigenlijk enkel geschikt voor dieren of om kleren te wassen, zegt ze, maar de wanhopige bevolking gebruikt het als drinkwater of om mee te koken.

Volgens Dr. Jocelyne Somarline van het Centrum voor Basisgezondheidszorg in Andranovory zijn daardoor veel dorpelingen ziek geworden. “De meerderheid van de bevolking in de buurt van de nationale wegen gebruikt zelfs water uit putten in het wegdek, omdat ze geen alternatief hebben”, zegt ze. Om te overleven verkopen veel gezinnen hun huishoudartikelen en vee.

Stijgende prijzenDroogte is niet ongewoon in het zuiden van Madagascar, maar dit jaar is het gebrek aan neerslag extreem. “De graanoogst in april is daardoor mislukt en de prijs van basisgoederen zoals maïs en cassave is enorm gestegen”, zegt Andrien Hatsisenjanahary, dorpsoverste van Androy.

De situatie dreigt nog veel erger te worden, zo blijkt uit onderzoek van UNICEF en het WFP. Ook de oogst van sorghum en maïs dreigen immers tegen te vallen. Bovendien heeft de politieke instabiliteit in de Madagaskar, die begon met een coup in januari, ervoor gezorgd dat veel hulporganisaties zich hebben teruggetrokken.

WFP en Unicef werken daarom samen met lokale organisaties om voedselhulp tot bij de bevolking te krijgen. “maar er is snel nood aan bijkomende middelen, zodat we een bijkomende vierduizend ton voedsel kunnen voorzien”, zegt Christina Bednarska, lokaal vertegenwoordiger van het WFP.

Om die hulp te vinden, hebben de Verenigde Naties in april een oproep gedaan voor internationale hulp. De Franse overheid heeft al 1,8 miljoen dollar beloofd aan steun voor het WFP en nog eens 628.000 dollar voor Unicef. Die steun is echter maar goed voor 8 procent van het bedrag dat nodig is om de effecten van de droogte te neutraliseren, zegt de plaatselijke vertegenwoordiger van de VN, Xavier Leus.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift