Hongkong, Singapore, VS meest “vrije” economieën

Hongkong, Singapore en de Verenigde Staten vormen
in die volgorde de top drie van het jaarlijkse rapport “Economische vrijheid
in de wereld”. De uitgave is afkomstig van het nauw bij de Republikeinse
partij aanleunende Cato Instituut en een vijftigtal liberale denktanken uit
de hele wereld.


Sinds 1995, toen het rapport voor het eerst werd gepubliceerd, is de
gemiddelde economische vrijheidscore gestaag aan het stijgen. In 2001, het
jaar waarop het huidige rapport betrekking heeft, bedroeg de index gemiddeld
6.35, tegenover 5.96 acht jaar geleden. Volgens de auteurs van het rapport, de economen James Gwartney en Robert Lawson, begon de fundamentele trend naar meer vrijheid vanaf 1980, niet toevallig het moment waarop de Wereldbank de Structurele Aanpassingsprogramma’s invoerde die de impact van de regering op de economie verminderen.

De ranglijst is gebaseerd op het klassieke liberale principe
dat de derde president van de Verenigde Staten, Thomas Jefferson,
formuleerde als: “De beste regering is zij die het minste regeert”. Gwartney en Lawson hanteren 38 criteria, onderverdeeld in vijf categorieën. De eerste categorie is de omvang van het openbaar bestuur, uitgedrukt in aantal ministers, overheidsbedrijven en uitgaven en belastingsdruk. Zijn verder van belang: de juridische bescherming van privé-bezit, toegang tot inflatievrij krediet, vrij verkeer van goederen en diensten met het buitenland en de mate waarin de regering de krediet- en arbeidsmarkt reglementeert.

Het minst vrij zijn de economieën in Afrika, Latijns-Amerika en de
voormalige landen van het Sovjetblok. Helemaal onderaan de lijst staat
Birma. Van de ontwikkelingslanden behalen de Verenigde Arabische Emiraten (16) en Oman (18) de hoogste score. Andere goed scorende landen in het Midden-Oosten zijn Jordanië en Koeweit, beide op plaats 38. Onderaan bengelen Syrië (106) en Algerije (120).

In Latijns-Amerika voert Chili (20) de lijst aan, gevolgd door El Salvador en Panama op plaats 23. Colombia (101), Venezuela (103) en Ecuador (112) scoren het slechtst. In Afrika scoort Botswana (28) goed, gevolgd door Zuid-Afrika en Zambia, beide op de 42ste plaats. Zimbabwe en de Democratische republiek Congo staan onderaan de rangschikking, op plaatsen 121 en 122. De Aziatische hekkensluiters zijn Indonesië (91), China (100) en Pakistan (101).

Het rapport valt samen met de op levenskwaliteit gebaseerde Human Development Index van het VN ontwikkelingsprogramma UNDP, maar de resultaten van de twee studies verschillen sterk. De UNDP hanteert een ranglijst die gebaseerd is op sociale bescherming, onderwijs, gezondheid, inkomen en politieke vrijheid. Hier voeren vooral Noord-Europese landen en industrielanden de lijst aan. Hongkong en Singapore komen daarin pas op de plaatsten 26 en 28.

De studie beweert dat economische vrijheid automatisch leidt tot meer burgerlijke en politieke vrijheid. Ook zou er een verband zijn met een hoog inkomen per capita, een hoge levensverwachting. Een grote inkomensongelijkheid is geen noodzakelijk gevolg van economische vrijheid, aldus de auteurs.

De niet-gouvernementele organisaties die sinds tientallen jaren strijden
tegen de globalisering van de neoliberale agenda door multinationals, het IMF
en de Wereldbank komen tot een radicaal verschillende conclusie. Zij stellen vast dat een vrije markt ten koste gaat van ecologische en sociale normen en de inkomensongelijkheid vergroot.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.