Hoofddoekdebat blijft Egyptische gemoederen verhitten

Conservatief Egypte wacht op een persconferentie van minister van Cultuur Farouk Hosni waarin die zijn mening over de islamitische hoofddoek zal “verduidelijken”. Hosni durft zijn deur niet meer uit sinds hij de groeiende populariteit van de hijab bij moslimvrouwen twee weken geleden een teken van sociale “regressie” noemde,
In een interview met de krant Al-Masri Al-Youm haalde Hosni herinneringen op aan tijden “waar vrouwen zonder hoofddoek naar hun werk of naar de universiteit gingen.”

De reactie liet niet op zich wachten. Honderden studenten van de gerespecteerde Al-Azhar Universiteit trokken in Caïro de straat op om het ontslag van Hosni te eisen. In de Zuid-Egyptische stad Assiut protesteerden 1.500 studenten, velen van hen met hoofddoeken. Veel Egyptische vrouwen voelen zich beledigd door de minister.

Parlementsleden van de islamistische Moslimsbroederschap vonden dat de regering Hosni meteen de laan moet uitsturen. Heel wat leden van de regerende Nationaal-Democratische Partij waartoe ook Hosni behoort, namen ook afstand van de woorden van hun partijgenoot. Vijftig parlementsleden van de NDP zetten hun handtekening onder een oproep om het vertrouwen in de minister op te zeggen.

De volksvertegenwoordiging besliste dat Hosni voor twee parlementaire commissies moest verschijnen die verantwoordelijk zich voor religie en cultuur, om zijn standpunt te verduidelijken. De eerste bijeenkomst vond op 27 november plaats op het hoofdkwartier van de NDP. Volgens de Egyptische pers drong een honderdtal van de partijgenoten van de minister er bij Hosni op aan dat die zijn ideeën in lijn zou brengen met de publieke opinie in het land. Hosni zelf zou beloofd hebben zijn standpunt in het openbaar te verduidelijken. Het parlement krijgt ook de kans de minister over de zaak aan de tand te voelen.

Hosni zegt dat hij twee weken geleden alleen zijn eigen mening vertolkte, en dat die “niets te maken heeft met religie.” Maar zijn partijgenoten blijven Hosni onder vuur nemen. Het dragen van de hijab is een culturele en geen politieke aangelegenheid”, oordeelt Ali El-Din Helal, de woordvoerder van de NDP. “Elke Egyptische vrouw heeft het recht zich te kleden zoals zij wil, binnen de perken van het betamelijke.”

Egypte zit al langer in de knoop met de islamitische hoofddoek. De meeste moslimgeleerden in Egypte oordelen dat het dragen van een hoofddoek verplicht is voor alle moslimvrouwen, maar sommige islamkenners en een aanzienlijke minderheid van de moslims in Egypte zijn het daar niet mee eens. De meeste moslimvrouwen in Egypte bedekken hun haar als ze de straat opgaan. Maar vrouwen die televisieprogramma’s presenteren, mogen geen hoofddoek dragen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift