Hoofddoekenverbod geschorst

De Raad van State heeft vanochtend (donderdag) beslist het hoofddoekenverbod dat het gemeenschapsonerwijs (GO!) had ingevoerd, te schorsen.
  • Stampmedia Het Koninklijk Atheneum in Antwerpen Stampmedia
De raad van het Gemeenschapsonderwijs had op 11 september 2009 beslist dat er vanaf het schooljaar 2010-2011 in alle scholen van zijn netten een een verbod zou komen op zichtbare religieuze en levensbeschouwelijke kentekens.
De beslissing kwam er na de heftige commotie tussen pro en contra in het hoofddoekendebat naar aanleiding van het verbod dat in september 2009 van start ging in de athenea van Antwerpen en Hoboken.

Grondwettelijk Hof


Maar het verbod op hoofddoeken, en ook het verbod op het dragen van uiterlijke levensbeschouwelijke kentekens, wordt nu geschorst. Voor het einde van het jaar zal het Grondwettelijk Hof zich bovendien uitspreken over de grondwettelijkheid van een verbod op religieuze symbolen in het onderwijs.
Het Minderhedenforum is tevreden met de beslissing: ‘Talloze moslimmeisjes die dreigden volgend jaar een goede opleiding mis te lopen omwille van een verkeerde interpretatie van het begrip ‘neutraliteit’ kunnen dankzij dit arrest toch hun talenten ontplooien in de school van hun keuze’, zegt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum.

‘Onrust en onzekerheid’


Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs, zegt de schorsing te betreuren. ‘Hiermee wordt de onrust en onzekerheid gevoed’, zegt Verdyck.
‘Door deze schorsing heerst er alom verwarring. Het lijkt alsof de schorsing betekent dat voortaan in alle GO! scholen levensbeschouwelijke kentekens toegelaten moeten worden, terwijl er in concreto niets aan de situatie verandert. Met andere woorden: deze schorsing wakkert opnieuw de discussies aan en scholen moeten deze discussies andermaal binnen hun muren opvangen ten koste van hun onderwijskundige opdracht. Wij betreuren dat.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.