Hoog tijd om beloftes na te komen

De zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) is niet alleen een reden tot feesten. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International vraagt aan regeringen om dringend actie te ondernemen.
‘De brutale moorden in Mumbai, de duizenden vluchtelingen in Congo, de honderdduizenden mensenrechtenslachtoffers in Darfur, Gaza en Sri Lanka en de wereldwijde economische recessie maken onmiddellijke actie voor mensenrechten levensnoodzakelijk’, zegt Jan Brocatus, directeur van Amnesty International Vlaanderen.
Zestig jaar na het aanvaarden van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ziet Amnesty International verschillende uitdagingen op vlak van mensenrechten.
Amnesty International veroordeelt de aanslagen in Mumbai met klem, maar vraagt ook aan regeringen om mensenrechten niet aan de kant te schuiven in naam van de veiligheid. ‘Regeringen zijn verplicht om hun bevolking te beschermen tegen terreur. Mensen voor onbepaalde tijd opsluiten zonder aanklacht en verdachten folteren, maken van de wereld echter geen veiligere plaats,’ zegt Jan Brocatus.
Mensen voor onbepaalde tijd opsluiten zonder aanklacht en verdachten folteren, maken van de wereld echter geen veiligere plaats.
De impact van de economische crisis op arme landen is immens. Miljoenen mensen riskeren extreme armoede. Amnesty International roept regeringen op om economische en sociale rechten even vurig te beschermen als politieke en burgerlijke rechten.
‘De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is universeel en ondeelbaar. Universeel omdat elke persoon waar ook ter wereld recht heeft op een menswaardig bestaan. Ondeelbaar omdat er geen hiërarchie bestaat tussen de verschillende mensenrechten,’ zegt Jan Brocatus.
‘Ondanks de vooruitgang van de afgelopen decennia in verschillende domeinen is er nog steeds veel onrecht, ongelijkheid en straffeloosheid in de wereld. Overheden maken veel beloftes en creëren wetten, maar ze zijn niet in staat of bereid om deze beloftes en wetten na te leven.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.