Hoogspanning rond eerste Litouwse holebi-optocht

De allereerste optocht van holebi’s en transgenders in de Litouwse hoofdstad Vilnius zal dan toch plaatsvinden nadat een rechter eerder deze week oordeelde dat de optocht een te grote bedreiging zou vormen voor de openbare orde.
  • by banlon1964 Politie tijdens de Baltic Pride in Riga (Letland) in 2009 by banlon1964
Nochtans had de politie van Vilnius al verklaard alle deelnemers van de Baltic Pride te kunnen en zullen beschermen tegen aanvallen van tegenbetogers. ‘Ik ben blij met de hulp van de politie, laat ons hopen dat de rechten van alle minderheden beter beschermd kunnen worden’, zegt Vytautas Valentinavičius, een van de organisatoren.

350 deelnemers, 800 agenten


In de Baltic Pride zullen holebi’s en transgenders uit verschillende Baltische staten, zoals Litouwen, Letland en Estland, meestappen. Ook activisten van Amnesty International uit 20 verschillende landen stappen mee, net als enkele leden van het Europees Parlement, waaronder Ulrike Lunacek, Michael Cashman en Sophie in’t Veld.
De organisatoren verwachten zo’n 350 deelnemers en signaleren dat de politie 800 extra agenten inzet om alles in goede banen te leiden. ‘Het risico is hoog, maar we moeten het aantal incidenten beperken en ervoor zorgen dat deelnemers niet gewond raken’, zegt korpschef Kestas Lancinskas.
Eerder probeerden verschillende parlementsleden de optocht te dwarsbomen. Ze riepen de procureur-generaal op om het evenement te schrappen omdat het tegen de wet op de bescherming van minderjarigen tegen het schadelijk effect van publieke informatie zou indruisen.

Van Rompuy


Cavaria en Wel Jong Niet Hetero signaleren dat ze tijdens de Belgian Pride op 15 mei zullen opkomen voor de Europese antidiscriminatierichtlijn. Beide organisaties willen Europees president Herman Van Rompuy en België, als Europees voorzitter vanaf juli, extra aanmoedigen om de richtlijn bovenaan de agenda te plaatsen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.