Hooligans worden brave boekenwurmen

Het was afgelopen weekend ongewoon stil tijdens de pauzes van de Argentijnse voetbalwedstrijden. Duizenden supporters lazen een boek in plaats van zoals gewoonlijk de aanhangers van de tegenpartij uit te maken of op andere manieren luidruchtig lol te trappen. ‘Als je leest, win je altijd’, een campagne van het ministerie van Onderwijs, werd een onverwacht succes.






50.000 bezoekers van Argentijnse eersteklassewedstrijden kregen dit weekend een gratis boekje in de hand gedrukt. De komende weken zullen er steeds meer boeken verdeeld worden, tot de kaap van een half miljoen gehaald wordt. Het initiatief, dat de steun heeft van de Argentijnse voetbalbond, de grote clubs, uitgeverijen en kranten, wil de literatuur dichter bij de mensen brengen en tegelijk het geweld in de stadions tegengaan – een groot probleem in Argentinië.

De voetballiefhebbers krijgen lichte kost voorgezet – verhalen van acht tot 12 pagina’s die verband houden met hun geliefkoosde sport. Maar het is wel literatuur van de bovenste plank – veel bekende Latijns-Amerikaanse schrijvers blijken ook gebeten door de belangrijkste sporttak van het continent. Als Argentinië half november tegen Bolivia speelt, verschijnt er een speciale editie met verhalen van Jorge Luis Borges en Adolfo Bioy Casares, twee van de grootste sterren aan het Argentijnse literaire firmament.

Volgens Margarita Eggers Lan, die het project coördineert, werden het voorbije weekend verrassend weinig boekjes verscheurd of als projectiel gebruikt – iets waarvoor wel gevreesd was. Klachten kwamen voornamelijk van supporters die geen exemplaar hadden kunnen bemachtigen, of van clubs die nog niet op de verdeellijst staan.

De komende weken beginnen in Argentinië nog andere gelijkaardige projecten, waarbij gratis boekjes zullen worden uitgedeeld in grote busterminals en in wachtzalen van ziekenhuizen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.