Hoop op eerste anti-malariavaccin?

GlaxoSmithKline (GSK) lijkt de wedloop om het eerste anti-malariavaccin te winnen. Gisteren stelde de Britse farmagroep de resultaten van hun klinisch onderzoek voor in Zuid-Afrika. Is er sprake van een doorbraak? Het Instituut voor Tropische Geneeskunde spreekt van “veelbelovende resultaten”. 

De Britse farmagroep GlaxoSmithKline (GSK) heeft het anti-malariavaccin RTS,S voorgesteld op de zesde MIM-Pan Malaria Conferentie in Durban. Het bedrijf voerde een klinische studie uit bij meer dan vijftienduizend kinderen in sub-Saharaans Afrika, tevens de grootste klinische studie ooit op het continent. ‘De resultaten zijn bemoedigend’, klinkt het bij GSK. ‘Het vaccin was doeltreffend bij 46 procent van de jonge kinderen tussen de vijf en de zeventien maanden na de inenting en 27 procent bij de borelingen van zes tot twaalf weken’. 

Niet voor het Westen 

GlaxoSmithKline hoopt met de positieve testresultaten groen licht te krijgen om een prototype op de markt te brengen. In 2014 willen de onderzoekers vooral kijken naar de effecten op langere termijn. Daarna zal de farmagroep een aanvraag indienen bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Hun “wetenschappelijk advies” bepaalt de toekomst van het vaccin. Indien RTS,S een positief rapport krijgt kan de Wereld Gezondheidsorganisatie het vanaf 2015 aanraden en verspreiden. Het anti-malariavaccin werd mede mogelijk gemaakt door het Malaria Vaccine Initiative, gesteund door de Bill & Melinda Gates Foundation.

GSK benadrukt dat het nieuwe vaccin niet bedoeld is voor westerse consumptie: ‘RTS,S zal niet beschikbaar zijn in Europa. Het is specifiek ontwikkeld voor kinderen in Sub-Sahara Afrika, want zij lopen het meeste risico. De verspreiding zal gebeuren via Unicef en Gavi Alliance, aan een sterk verlaagde prijs’, aldus Lucas Otieno.

Aanvullende bescherming

Volgens het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) ligt de effectiviteit van het nieuwe vaccin een stuk lager dan bij normale vaccins. “Slechts” 46 procent bij jonge kinderen en 27 procent bij zuigelingen. ‘Dit betekent dat inenting van kinderen met RTS,S gezien moet worden als aanvullende bescherming’, zegt woordvoerder Roeland Scholtalbers. ‘Het vaccin is niet bedoeld en ook niet geschikt voor reizigers. Zij zouden zich beschermd kunnen wanen en misschien minder zorgvuldig zijn met andere voorzorgsmaatregelen. Belgische reizigers die naar malariagebieden vertrekken zullen nog steeds malariapillen, muskietennetten en muggenmelk moeten gebruiken’.

Umberto D’Alessandro, hoofd van de Dienst Epidemiologie en Bestrijding van Malaria van het  ITG: ‘Het is de eerste keer dat een anti-malariavaccin kan aantonen dat het consistent werkt. Dat is een doorbraak in de bestrijding van malaria. Het is belangrijk rekening te houden met de gedeeltelijke effectiviteit van RTS,S voor de ontwikkeling en verspreiding’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.