Hoop op landbouwcompromis stijgt in laatste rechte lijn voor Cancún

Net één maand voor het begin van de ministertop van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) in het Mexicaanse Cancún lijkt er stilaan beweging te komen in de standpunten over de handel in landbouwproducten - een dossier dat vier jaar zo goed als muurvast zat. Maar de tegenstanders van het internationale handelssysteem warmen zich ook al op voor de bijeenkomst in Cancún.


De delegatieleiders van de 146 lidstaten van de WHO begonnen maandag in Genève - de zetel van de WHO - aan de laatste gesprekken voor de top. In Cancún moeten van 10 tot 14 september de bakens worden uitgezet voor de verdere liberalisering van de wereldhandel in verschillende sectoren, maar de handel in landbouwproducten belooft het cruciale onderwerp te worden. Ontwikkelingslanden willen dat de industrielanden hun marktbescherming en exportsubsidies in de landbouwsector afbouwen; ze kunnen de onderhandelingen over andere thema’s blokkeren als de rijke landen het been helemaal stijf houden.

De WHO-lidstaten onderhandelen al sinds begin 2000 over de vrijmaking van de handel in landbouwproducten, maar pas maandag leek er plots een klimaat van geven en nemen te ontstaan waarin een compromis haalbaar lijkt. Volgens één van de onderhandelaars beginnen de kampen zich flexibel op te stelen en naar evenwichten te zoeken tussen de ver uiteen liggende standpunten. Die instelling is wel nog erg pril en broos - het valt nog af te wachten hoe de laatste voorbereidende onderhandelingen zich verder ontwikkelen.

De Europese Unie en de VS zijn maandag niet voor de dag gekomen met een gemeenschappelijk plan om een nieuwe dynamiek te brengen in de landbouwonderhandelingen. Twee weken geleden hadden ze een dergelijk initiatief aangekondigd. De overige WHO-leden zitten daar gespannen op te wachten - de VS en Europa zijn samen goed voor het leeuwendeel van de 300 miljard dollar subsidies die de boeren in de rijke landen elk jaar opstrijken. Toch eindigde de vergadering in een positieve stemming. Vertegenwoordigers van de VS en de EU lieten verstaan dat de twee handelsgrootmachten nog met elkaar onderhandelen. Morgen (woensdag) vindt een nog een speciale zitting plaats over de handel in landbouwproducten, en de WHO hoopt dat de VS en de EU hun voorstel dan zullen klaar hebben.

De komende twee weken zullen in Genève ook alle andere onderwerpen worden besproken waarover in Cancún beslissingen zouden moeten worden genomen: de verdere liberalisering van de handel in nijverheidsproducten, maatregelen op het vlak van investeringen, mededinging, transparantie bij overheidsbestedingen en de stroomlijning van douaneformaliteiten (de zogenaamde Singapore issues, die vooral de industrielanden interesseren), de uitvoering van oude afspraken (een onderwerp dat hoog op de agenda van de ontwikkelingslanden staat) en de speciale en gedifferentieerde behandeling van arme landen. Het nog steeds onopgeloste meningsverschil over de toegang van arme landen tot goedkope kopieën van geneesmiddelen tegen verwoestende epidemieën als aids, malaria en tuberculose zal ook nog eens worden behandeld - voortdurende onenigheid hierover kan een bom leggen onder de conferentie in Cancún.

Op basis van de gesprekken van de komende twee weken zal Carlos Pérez del Castillo, de voorzitter van de Algemene Raad van de WHO, tegen 22 augustus een ontwerpverklaring schrijven voor de top in Cancún.

De andersglobalistische beweging heeft intussen ook al op een indrukwekkende manier verzamelen geblazen ter voorbereiding van protestacties die in de tweede week van september moeten culmineren. Op het plateau van Larzac in het zuiden van Frankrijk kwamen het voorbije weekend naar schatting 200.000 tegenstanders van de WHO samen. De bijeenkomst werd later omschreven als een anti-globaliserings-Woodstock. José Bové, het Franse icoon van de beweging, beschuldigde de Franse regering en de Europese Unie ervan een publiek debat over de thema’s van Cancún onmogelijk te maken voordat de top van start gaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.