Hoop op verandering in Iran groeit

Woensdag werd advocate Nasrin Sotoudeh in Iran vroegtijdig vrijgelaten, samen met tien andere “dissidenten”. Dat was een van de verkiezingsbeloften van president Rouhani, sinds begin augustus aan de macht.

  • CC john De spanningen tussen Amerika en Iran zijn nog lang niet voorbij, maar er is hoop. CC john

In 2010 werd Sotoudeh tot zes jaar cel veroordeeld, op verdenking van het verspreiden van propaganda en het in gevaar brengen van de staatsveiligheid. Sotoudeh verdedigde prominente oppositiepolitici en deed ook veel mensenrechtenzaken In het buitenland werd ze als gewetensgevangene gezien door mensenrechtengroepen. Sotoudeh kreeg in 2012 de vooraanstaande Sacharovprijs voor de vrijheid van meningsuiting, toegekend door het Europees Parlement.

Constructief en positief

Iran doet zijn best de relatie met het Westen weer te verbeteren. Recent correspondeerde president Rouhani met president Obama, die hem feliciteerde met zijn nieuwe presidentschap. Volgens de Iraanse president is de toon in die brieven constructief en positief. ‘Het zou een subtiele, kleine stap voorwaarts kunnen zijn voor een belangrijke toekomst’, zo zei hij.

Iran wordt er regelmatig van beschuldigd massavernietigingswapens te bouwen of te streven naar het bezit ervan. De onderhandelingen met de VS en de andere westerse landen zitten al lange tijd in het slop. De hoop groeit dat met de verkiezing van Rouhani nieuwe kansen op dialoog ontstaan.

President Rouhani eist voor Iran uiteraard het recht op om uranium te verrijken voor burgerlijke doeleinden, maar het Westen vermoedt dat Iran aan kernwapens werkt. In een interview met NBC News benadrukte de nieuwe president dat hij volledige autoriteit heeft om een deal over kernwapens te sluiten met het Westen. De islamitische staat heeft immers ook een geestelijke leider, ayatollah Khamenei, maar die reageert gematigd op de uitspraken. De ayatollah pleit voor flexibiliteit en zegt niet tegen diplomatie te zijn.

Gematigd vs strijdvaardig

Vermoedelijk stelt Iran zich gematigder op omdat ze door internationale sancties in isolatie achterbleven, hun economie staat hierdoor onder druk. De toenaderingspogingen vinden plaats in het licht van de naderende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waar Obama en Rouhani zelfs een ontmoeting zouden kunnen hebben. Het zou de eerste ontmoeting zijn tussen de presidenten van de twee landen sinds 1979. De gematigde toon van de huidige president Rouhani staat in schril contrast met de strijdvaardige speeches die Ahmadinejad gaf op de VN-bijeenkomsten, waarbij Amerika, Israel en andere westerse delegaties de zaal verlieten. Anderzijds is ook de tton en aanpak van Obama een stuk diplomatieker dan de confrontatie die zijn voorganger, George Bush, zocht met Iran, zelfs onder de voorganger van Ahmedinejad, de gematige geestelijke Khatami.

‘Rouhani heeft herhaaldelijk gezegd dat hij de relaties met het Westen wil verbeteren, Obama wil die aanname nu testen’, zo zegt de woordvoerder van het Witte Huis.‘Er is een kans op een diplomatieke oplossing, maar die kans blijft niet eeuwig’, zegt Jay Carney, de woordvoerder van Obama.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.