Houtbedrijf in Amazone fraudeert met papieren werknemers

Arbeiders in het dorp Orellana, diep in het Amazonewoud, zijn opgelicht door een houtbedrijf dat zo de belastingen probeerde te ontduiken. Het is een zoveelste uitschuiver van de troebele houtindustrie in de het Amazonegebied.
Toen de belastingdienst hen schriftelijk vroeg om de bonnen van houttransacties, wisten de inwoners van Orellana dat er iets mis was. Hun dorp ligt diep in het Amazonewoud, per rivier op twee dagen afstand van de stad Pucallpa, zo’n 850 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lima.
Tien inwoners hebben nu klacht ingediend tegen het houtbedrijf, Consorcio Maderero, omdat het met vervalste facturen belastingvermindering probeerde te bedingen bij de Peruaanse belastingsdienst SUNAT. Het bedrijf deed uitschijnen dat de arbeiders honderden mahoniestammen en planken hadden geleverd voor zo’n 130.000 euro. Het had de contracten aangevuld met de identiteitspapieren van de inwoners.
“Het bedrijf heeft ons om onze identiteitspapieren gevraagd in 2003, toen sommige van ons voor de Consorcio werkten”, zegt Dennis Pizango, een van de betrokken arbeiders. “Ze vertelden dat ze ons zouden verzekeren tegen ongelukken, maar omdat er geen kopieermachine in Orellana was, moesten we ons de originele documenten geven. Sommigen kregen ze pas een maand later terug. We hadden nooit gedacht dat ze misbruikt zouden worden.”Hij woont tegenwoordig met zijn vrouw en vier kinderen in een hut van vijf bij zeven meter in een sloppenwijk in Pucallpa, van waaruit Consorcio Maderero opereert. “Ik heb geen hout verkocht, de handtekening is vervalst. Ik heb niet eens een kapvergunning. En ik woon toch niet als een grote zakenman?” zegt Pizango.Zijn vrouw Juliana Córdova zegt dat ze in 2006 een leeg contract moest tekenen om haar kinderen te kunnen verzekeren. Op het papier staat nu dat ze blokken mahoniehout heeft verkocht. Zeventig procent van het verkochte hout staat op naam van haar en haar man.

Troebel verleden



Het is niet de eerste keer dat Consorcio Maderero in opspraak komt. In 2004 onderschepte de politie al eens 18.000 vierkante meter illegaal gekapt hout van Consorcio Maderero. SUNAT wil voorlopig geen commentaar geven op de zaak, maar volgens een geïnformeerde bron loopt is er al een onderzoek gestart omdat het bedrijf te veel facturen heeft ingediend.
 
“We ontkennen alles wat deze lokale mensen beweren. Het is aan de betreffende autoriteiten om uit te zoeken wie verantwoordelijk is”, zegt Leovigildo Guzmán, algemeen manager van het bedrijf. Volgens hem heeft is Consorcio Maderero een respectabel bedrijf, dat hout exporteert naar de Verenigde Staten, Mexico en China. Als de fraude wordt bewezen kan Guzmán tot acht jaar cel krijgen.

De openbaar aanklager zegt dat een gelijkaardige zaak een paar jaar geleden is ingetrokken wegens gebrek aan bewijs. Hij heeft nu in samenwerking met SUNAT een onderzoek ingesteld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.