‘Houtkapmultinational pleegt miljoenenfraude in Congo’

De Duits-Zwitserse multinational Danzer heeft jarenlang geld witgewassen dat afkomstig is uit de houtkap in de Democratische Republiek Congo en buurland Republiek Congo. Met de belastingontduiking stak het bedrijf sinds 2000 bijna 8 miljoen euro dat aan de Afrikaanse regeringen toekwam in eigen zak. Dat staat te lezen in het onderzoeksrapport ‘Conning the Congo’ van milieuorganisatie Greenpeace.
De Danzer groep is een van de belangrijkste bedrijven in de houtkapsector. Volgens Greenpeace heeft het de voorbije jaren een witwassysteem ontwikkeld en is zo aan miljoenen belasting ontsnapt. Danzer kocht systematisch hout in Afrika beneden de marktprijs en versluisde het verschil naar buitenlandse bankrekeningen. Op die manier ontsnapte het bedrijf aan bedrijfsbelastingen en exportbelastingen die normaal betaald worden in de landen waar bedrijven werken.

Vergunningen


De Danzer groep heeft twee filialen in België, Coplac Veneer nv en Coplac Lumber nv, maar in het rapport worden geen beschuldigingen geuit tegen de vestigingen. Wel vindt Greenpeace dat België als tweede grootste afnemer van Congolees hout in de Europese Unie een grote verantwoordelijkheid draagt. 
‘Minister De Gucht moet niet enkel de Congolese machthebbers ter verantwoording roepen maar ook internationale bedrijven tot meer transparantie dwingen,’ aldus Marc-Olivier Herman, campagnedirecteur van Greenpeace. 
Aan de Congolese regering vraagt Greenpeace om alle illegale houtkapvergunningen in te trekken. Ondaks het moratorium dat in mei 2002 is afgekondigd, ging de overheid door met het uitreiken van nieuwe vergunningen. Deze week start een Congolese interministeriële commissie een juridische doorlichting van alle houtkapvergunningen.

Biodiversiteit


Het Congolees regenwoud is, na het Amazonewoud in Zuid-Amerika, het grootste regenwoud ter wereld. Het is van groot belang voor de ontwikkeling van Congo, maar vormt ook een van ‘s werelds grootste bronnen van biodiversiteit, de rijkdom aan planten-en dierensoorten. Op dit moment controleren houtkapbedrijven 50 miljoen hectare regenwoud in Centraal Afrika, de grote meerderheid hiervan in de Democratische Republiek Congo en de Republiek Congo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.