Huelva

Marokkaanse seizoensarbeiders mogen voor een beperkte periode in Spanje aan de slag. Het Marokkaanse Nationale Agentschap voor Arbeid en Competentiepromotie (ANAPEC), dat de operatie aan Marokkaanse kant coördineert, is heel blij met die nieuwe vraag.
De kandidaten moeten aan heel wat voorwaarden voldoen: ze moeten om te beginnen vrouw zijn, uit agrarische gebieden komen en arm zijn. En, heel belangrijk, ze moeten kinderen ten laste hebben. Dat laatste geldt namelijk als garantie voor een terugkeer. Wie al een keer gerecruteerd werd en zonder problemen naar Marokko terugkeerde, maakt meer kans om opnieuw geselecteerd te worden.
Voor het huidige plukseizoen werden twaalfduizend arbeidsters uit vier selectiegebieden gerekruteerd –Fes, Mohammedia, Agadir en Dakhla–om sinaasappels en aardbeien te gaan plukken in de velden van de Spaanse provincie Huelva. Dat is veel meer dan de voorbije jaren. Volgens Hafid Kamal, algemeen directeur van ANAPEC, is die stijging vooral te danken aan het hoge aantal vrouwen die naar Marokko teruggekeerd zijn na afloop van hun contract.
Vorig jaar keerde negentig procent van de gerekruteerden terug tegenover vijftig procent het jaar voordien. De arbeidsters krijgen tussen 33 en 35 euro voor een werkdag van zes en een half uur. Ze hebben recht op één vrije dag per week, een ziekteverzekering en gratis huisvesting gedurende hun tewerkstelling, die tot zes maanden kan duren. De werkgever betaalt ook hun reiskosten, heen en terug.
De Marokkaanse vrouwen nemen de plaats in van arbeidsters uit Polen en Roemenië. Die zijn in het zuiden van Spanje minder talrijk aanwezig sinds hun land is toegetreden tot de EU. Polen en Roemenen kunnen nu makkelijker elders werk vinden, wellicht in beter betaalde banen.
De aanwerving van de twaalfduizend arbeidsters uit Marokko kadert in het akkoord dat Rabat en Madrid in 2003 hebben afgesloten om arbeidsimmigratie naar Spanje te organiseren. Het wordt door de Europese Unie gesubsidieerd. Ook de Spaanse hotelsector en landbouwkringen uit Frankrijk en Italië hebben al hun interesse getoond voor het inzetten van tijdelijke arbeidskrachten uit Marokko.

De GPS-coördinaten van Huelvazijn 37°15’N 6°56’W

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur