Huidige ontwerptekst Rio+20 ontgoochelt

In het Braziliaanse Rio de Janeiro is vandaag Rio+20, de VN-conferentie voor Duurzame Ontwikkeling, van start gegaan. De onderhandelaars hebben al een ontwerptekst van slotverklaring klaarliggen, die de staatshoofden en regeringsleiders waarschijnlijk kritiekloos zullen goedkeuren. Een zware ontgoocheling, want deze tekst voert niet de veranderingen door die de wereld nodig heeft voor een duurzame en rechtvaardige toekomst. Ze roept op tot “dringende actie”, maar blijft verder vaag.

  • UN Photo Braziliaans Minister van Buitenlandse Zaken Patriota (centraal) viert met collega's de goedkeuring van de ontwerptekst voor de slotverklaring van de Rio+20 conferentie. Volgens Broederlijk Delen en CIDSE komt de tekst op veel fronten te kort. UN Photo

Als de tekst blijft zoals ze nu is, wordt deze conferentie een historische mislukking. De armste en meest kwetsbare mensen zullen als eersten de prijs betalen. Maar ook onze toekomst ziet er somber uit door het gebrek aan vastberadenheid van veel politieke leiders.

Vrijblijvende richtlijnen voor de privésector zijn onvoldoende

De huidige tekst plaatst economische groei centraal en schuift de integratie van de privésector in het internationale bestuur naar voren als een magische oplossing voor ontwikkelingsproblemen. Bedrijven moeten zich niet verantwoorden voor hun mensenrechtenschendingen en negatieve sociale en ecologische impact. Hun onverantwoord gedrag is nochtans één van de belangrijkste oorzaken van de globale problemen waar Rio+20 een antwoord op moet formuleren.

Universeel respect voor de mensenrechten is essentieel voor duurzame ontwikkeling. Overheden moeten instaan voor de bescherming ervan, in plaats van deze morele verplichting door te schuiven naar de privésector in de vorm van vrijblijvende richtlijnen. Cruciale sectoren zoals landbouw en ontginning moeten streng gereguleerd worden. De tekst die nu voorligt, verwijst echter naar het vrijblijvende ‘UN-Global Compact’ in plaats van naar de nieuwe ‘UN-Guiding Principles on Business and Human Rights’ die wettelijk zijn voorgeschreven.

Vrijblijvende richtlijnen zullen mensenrechtenschendingen niet stoppen. We hebben nood aan bindende regels voor de sociale, ecologische en mensenrechtenimpact van nationale en internationale bedrijven.

Klimaatverandering en landbouw niet gelinkt

Van concrete maatregels om de invloed van landbouw op klimaatverandering aan te pakken, ontbreekt in de ontwerptekst elk spoor. Deze zijn nochtans dringend nodig om voedselzekerheid te garanderen voor de meest kwetsbare mensen.

De tekst spreekt over beloningen, maar zegt helemaal niets over wettelijk bepaalde sancties om klimaatverandering aan te pakken. Enkel premies voor landbouwinvesteringen vanuit de privésector komen aan bod.

Duurzame Ontwikkelingsdoelen nodig

Om de wereldwijde sociale, ecologische en economische uitdagingen het hoofd te bieden, hebben we nood aan één geïntegreerd ontwikkelingskader wanneer de millenniumdoelstellingen aflopen in 2015.

Overheden kibbelen over wie het volgende internationale initiatief zal leiden, maar definiëren nooit het exacte doel ervan. De nieuwe verzameling doelstellingen moet positieve veranderingen teweegbrengen voor de armsten in de wereld. Zij beschouwen een gebrek aan voedsel, water, energie en propere lucht niet als een ecologisch of armoedeprobleem, maar willen gewoon een goed leven leiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.