Huidskleur Obama minder belangrijk dan leeftijd McCain

Volgens de eerste exit polls speelde de Afrikaanse achtergrond van Barack Obama een minder prominente rol in de Amerikaanse verkiezingen dan de leeftijd van zijn belangrijkste tegenstander, John McCain. Twee keer meer kiezers verklaarden dat de leeftijd van de kandidaten hun beslissing had beïnvloed. Van die mensen stemde 78 procent voor Obama en 21 procent voor McCain. Bij de kiezers die de huidskleur belangrijk vonden, stemde 55 procent voor Obama en 44 procent voor McCain. Als Obama verkozen wordt, zal hij de eerste zwarte president van de VS zijn. McCain zou met zijn 72 jaar de oudste president ooit worden.
Analisten hadden voor de verkiezingen gewaarschuwd voor het zogenaamde Bradley-effect. Volgens die theorie krijgt een zwarte kandidaat die het moet opnemen tegen een blanke tegenstander, uiteindelijk minder stemmen dan opiniepeilingen doen vermoeden. Een aantal kiezers zou niet durven toegeven dat ze van plan zijn voor de blanke kandidaat te stemmen, terwijl anderen zich in het stemhokje opeens zouden bedenken. Het effect kreeg de naam van Tom Bradley, een Afrikaanse Amerikaan die in 1982 de gouverneursverkiezingen in Californië verloor ondanks zijn voorsprong in de opiniepeilingen. Het effect kan ook doorwerken in de exit polls. Sommige experts twijfelen aan de theorie, anderen zeggen dat het effect bij de meest recente verkiezingen nauwelijks nog een rol speelde.
Voor 62 procent van de kiezers was de economie het allerbelangrijkste thema bij deze verkiezingen; 10 procent noemde de oorlog in Irak als grootste bekommernis. Daarna volgen de gezondheidszorg en de terrorisme met telkens 9 procent van de kiezers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift