Huiselijk geweld groot taboe in ex-Sovjetstaten

Een meerderheid van de vrouwen in voormalige Sovjetstaten heeft te kampen met huiselijk geweld. Het probleem blijft echter taboe, en de staat doet er bijna niets aan.
In Armenië is meer dan een kwart van de vrouwen wel eens geslagen of in elkaar geslagen door een familielid. Meer dan tweederde wordt psychologisch misbruikt.
“In Wit-Rusland en Oekraïne is het niet veel anders”, zegt Heasther McGill van Amnesty International op basis van eigen onderzoek. “Het enige verschil tussen de landen is wat de autoriteiten ermee doen en in hoeverre geweld sociaal geaccepteerd wordt.”

Minimale steun


In Oekraïne en Armenië biedt de overheid minimale steun aan vrouwen. “Dat is in Wit-Rusland iets beter, omdat daar de sociale controle uit de Sovjettijd nog functioneert.” Maar erover praten, dat is anders. Een vrouwenorganisatie in Wit-Rusland kreeg te horen dat ze niet zich bezig moesten houden met zulke “onbehoorlijke dingen”.
Optreden tegen geweld doet de politie vaak niet. In sommige gevallen krijgt de dader een boete, maar dat werkt vaak contraproductief. Dan wordt de situatie voor een familie alleen maar nijpender.
Oekraïne is de enige van de drie landen die sinds 2002 een wet tegen huiselijk geweld heeft. In het begin werkte het niet, omdat het uitging van het principe van “slachtoffergedrag”. De politie kon tegen vrouwen zeggen dat ze beter hun huis schoon konden houden en het eten op tijd klaar konden hebben als ze niet in elkaar geslagen wilden worden. Na een campagne van Amnesty is het principe uit de wet geschrapt.

Bang


Ara Sanjian, Armeniëdeskundige aan de Universiteit van Michigan, vindt dat de wet strenger moet worden, maar vooral dat er moet worden gewerkt aan bewustwording. ”Ik heb opgeleide vrouwen ontmoet die bang zijn voor een westers complot tegen de Armeense familie als het gaat om privacy in zaken als geweld, incest, maar vooral anticonceptie.”
De familie wordt beschouwd als privézaak, legt McGill uit. “De vrouwen durven dus niet naar buiten te komen met hun verhalen. Ze zijn bang dat hun familieleden of hun partners wraak nemen, en ze zijn te arm om te scheiden. Als ze dat toch doen, moeten ze vaak in dezelfde flat blijven wonen als hun ex-partner.” “Vrouwen verbergen het liever dan dat ze hulp zoeken”, zegt ook Irina Alaverdyan van het Beleidsforum, een denktank in Jerevan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.