Huiszoekingen in Irak zaaien onrust

Huiszoekingen door Amerikaanse en Iraakse veiligheidstroepen maken de Irakezen woedend. De veiligheidssituatie in Irak wordt er alleszins niet beter op.
Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, waarschuwde gisteren (19 september) voor een nakende burgeroorlog in Irak. Annan riep de Iraakse leiders en de internationale gemeenschap op tot actie. Volgens Annan is het “hartbrekend” dat het alledaagse leven van de Iraakse burgers gedomineerd wordt door de constante dreiging van fanatiek geweld en onenigheid bij de bevolking. Vandaag (20 september) vielen alweer 21 doden bij een dubbele bomaanslag in Mosul. In Bagdad werden drie politiemannen gedood in de wijk Dora.

“Operatie ‘Samen Vooruit’ zou beter ‘Samen naar de hel’ heten, zegt de 53-jarige Hamid Fassal, een makelaar in onroerend goed uit de Dora-wijk in Bagdad. Hij verwijst naar de veiligheidscampagne die de Verenigde Staten samen met Iraakse troepen in juni lanceerden. “Ze zouden beschaamd moeten zijn over wat nu gebeurt na vier jaar van planning en hoge uitgaven. Het resultaat is nog meer doden en meer kwellingen.”

Militairen voeren huiszoekingen uit in een groot deel van de soennitische regio in Irak. Ze zoeken naar leden van doodseskaders. Maar de inwoners van die wijken reageren verrast. Ze zeggen dat de Amerikaanse troepen maar al te goed weten dat de meerderheid van de doodseskaders in de sjiitische gebieden terug te vinden zijn.

“Ik begrijp niet waar ze echt naar zoeken en of ze dat wel op de goede manier doen”, zegt Salim al-Juboori van de Sherq Journal. “Ze zochten in Amiriya, Adhamiyah, Dora en andere plaatsen in Bagdad waar burgers het slachtoffer zijn van bendes die - onder de vlag van de regering - tijdens da avondklok langskomen.”

Inwoners van de wijk Amiriya werden onlangs een week lang vastgezet door Amerikaanse troepen die meer dan zesduizend huizen binnenvielen. Alle inwoners moesten voorbij controleposten en werden gefouilleerd.

“Ze pakten veel onschuldige burgers op en ontvreemdden waardevolle spullen uit de huizen die ze doorzochten”, aldus een lid van de lokale gemeenteraad. “Het lijkt erop dat ze zochten naar goud, cash en dure laptops en mobiele telefoons. Ze weten heel goed waar ze moeten zoeken naar de criminelen, waarom vernietigen ze dan Amiriya?”

In Dora, Adhamiyah en andere soennitische wijken in Bagdad en in de provincie al-Anbar ten westen van Bagdad zijn gelijkaardige klachten te beluisteren. “Heeft Fallujah nog niet genoeg te slikken gekregen?”, vraagt Mansoor al-Kubaissi van het jeugdcentrum in Fallujah zich af. “De Amerikanen vallen onze huizen binnen, ze plunderen onze rekeningen en bedrijfskapitaal en arresteren onze zonen telkens opnieuw. Kijk naar de resultaten: ze worden meerdere keren per dag aangevallen en dagelijks vallen er doden onder hun manschappen.” Afgelopen zondag ontploften vijf autobommen in Fallujah. Daarbij vielen vier doden en tien gewonden.

Arrestaties

De Amerikaanse troepen arresteerden veel mensen, onder meer Reuters/BBC/al-Jazeera-correspondent Fadhil al-Bedrani. Al-Bedrani is bekend bij de inwoners van Fallujah voor zijn professionele berichtgeving over de oorlog. Fotograaf Bilal Hussein, die voor Associated Press (AP) werkt, zat vijf maanden achter de tralies. De Amerikanen beschouwden hem als een bedreiging voor de veiligheid. Ze legden hem nooit iets ten laste en lieten ook geen publiek verhoor toe. AP zegt geen enkel signaal te hebben ontvangen van ongepaste contacten met vechtende rebellen.

Bedrani en Hussein zijn maar twee van de meer dan 14.000 burgers die de Amerikaanse defensie wereldwijd heeft aanhouden. 13.000 van die arrestaties gebeurden in Irak. Het gros van hen wordt nooit in staat van beschuldiging gesteld en krijgt geen datum in het vooruitzicht waarop ze voor de rechtbank kunnen verschijnen om de kans te krijgen voor hun vrijheid te pleiten.

De huiszoekingen en de vele arrestaties maken de Irakezen woedend. Volgens velen maken ze de chaotische en gewelddadige situatie alleen maar erger. “Hun zoektochten eindigen altijd met vreselijke fouten”, zegt kolonel Kathum Jawad van Saddam Hoesseins voormalige veiligheidsdienst. “Twee dagen na hun huiszoekingen in Adhamiya ontploften 14 bommen langs de kant van de weg. Verschillende soldaten kwamen om. Die fouten betekenen enkel dat het Iraakse probleem niet zal opgelost worden zolang deze mensen de leiding geven.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift