Hulp aan armste landen loopt terug

De laatste jaren ging er steeds meer geld naar de Minst Ontwikkelde Landen, de allerarmste landen van de wereld. Maar als schuldkwijtschelding en noodhulp buiten beschouwing blijven, gaan de vijftig landen er eigenlijk op achteruit. De VN bekijken vandaag (18 september) en morgen in New York hoe het beter kan.
Aan beloften was de laatst jaren geen gebrek. De G8, de grootste acht industrielanden, zegden op hun top van vorig jaar in het Schotse Gleneagles de arme Afrikaanse landen meer hulp, snellere schuldkwijtschelding en betere handelsmogelijkheden toe. Maar een jaar later zitten alleen de beloften over schuldkwijtschelding op schema, zegt Johan L. Lovald, de Noorse ambassadeur bij de VN en voorzitter van een vergadering van experts die de tweedaagse zitting van de Algemene Vergadering van de VN over de Minst Ontwikkelde Landen voorbereidde.

Lovald kan zich kritisch uitlaten over andere rijke landen, want samen met Nederland is Noorwegen is één van de weinige industrielanden die meer dan 0,7 procent van hun bruto binnenlands product uitgeven aan ontwikkelingshulp, een norm die nochtans al in de jaren zeventig werd vastgelegd. Noorwegen doet ook zijn best om minstens 0,2 procent van die hulp naar de Minst Ontwikkelde Landen te kanaliseren, iets waar veel andere donorlanden niet in slagen. België scoort op dat vlak heel goed, door het aandeel dat de hulp aan de straatarme landen in Centraal-Afrika in de Belgische ontwikkelingssamenwerking heeft.

De Minst Ontwikkelde Landen hebben meer hulp nodig. De toegang tot onderwijs en gezondheidszorgen blijft er voor veel inwoners problematisch; het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, stijgt er zelfs nog. De komende tien jaar zal die groep er waarschijnlijk aanzwellen van 370 tot 470 miljoen mensen.

Meer hulp is één van de basisingrediënten van een actieprogramma dat de internationale gemeenschap in 2001 uitwerkte op een top in Brussel. Betere markttoegang in de rijke landen en een sterkere integratie in de internationale handel vormen twee andere belangrijke elementen. Al die punten komen ook terug in een ontwerptekst die vandaag in New York wordt voorgelegd aan de Algemene Vergadering, zegt Lovald. “Er bestaat consensus over”.

Maar het hapert bij de uitvoering van de goede voornemens. “Als de huidige trend aanhoudt, maken we geen kans om de Millenniumdoelstellingen te halen”, zegt Edouard Aho-Glele uit Benin, de voorzitter van de Groep van de Minst Ontwikkelde Landen in de VN. De Millenniumdoelen zijn acht voornemens in verband met de grote ontwikkelingsuitdagingen in de wereld. Zo wil de internationale gemeenschap onder meer tegen 2015 het aantal wereldburgers dat in armoede leeft, halveren.

“We hopen dat er een correctie komt en de uitvoering van het actieplan versnelt”, zegt Aho-Glele. Hij hoopt ook dat er eindelijk werk wordt gemaakt van een consequente speciale behandeling van de armste landen in het internationale handelssysteem. “Wij hebben speciale aandacht nodig. We moeten meer handelsvoordelen krijgen, anders raken we nooit ingeschakeld in de wereldeconomie.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.