Hulp aan Haïti komt op gang

Meer dan een week na de zware aardbeving in Haïti heeft het Wereldvoedselprogramma al meer dan een kwart miljoen mensen bereikt met voedsel en hulpgoederen. Ondertussen kan de belangrijkste haven van het land in Port-au-Prince terug openen voor het lossen van goederen. In België komen verschillende benefietacties op kruissnelheid.
  • NASA Vele mensen hebben niets meer en onbewaakte goederen kunnen potentieel worden gestolen. Maar de veiligheidsproblemen worden zwaar overschat. NASA
Gisteravond sloegen vtm en Eén de handen in elkaar voor de gezamenlijke en rechtstreekse benefietuitzending ‘Help Haïti’. Vandaag (vrijdag) zenden vijf radiozenders, Q-Music, JOE fm, Studio Brussel, MNM en Radio 2, tussen 8 en 20 uur gezamenlijk uit op Radio 1212. De benefietactie bracht al zes miljoen euro op.
Vijf organisaties, Caritas International, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Dokters van de Wereld en UNICEF België, lanceerden een grootschalige solidariteitsactie voor de slachtoffers van Haïti. 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging, kwam met het consortium tot een akkoord om een gedeelte van de middelen ook aan structurele ontwikkelingssamenwerking te besteden wanneer de grootste nood gelenigd is.

Trage en chaotische hulp?


De Verenigde Naties verdedigen zich ondertussen tegen de kritiek op de trage en chaotische hulpverlening in Haïti. Voor een deel is die kritiek het gevolg van de sensatiezucht van journalisten, zeggen de VN.
Sommige nieuwsberichten over Haïti zijn ‘echt overdreven’, verklaarde de communicatieverantwoordelijke van de VN-missie in Haïti, David Wimhurs. Volgens Wimhurst is er bijvoorbeeld geen sprake van massale plunderingen en klopt het ook niet dat de VN dagenlang geen voedselhulp hadden verstrekt.

Bewust chaos creëren


‘Sommigen willen bewust chaos creëren en de massamedia hebben daar een belangrijke rol in gespeeld’, vindt Jan Weuts van Caritas International. ‘De VN-missie in Haïti (MINUSTAH) heeft het laatste anderhalf jaar spectaculaire resultaten geboekt en de veiligheidssituatie was enorm verbeterd. Nu wordt de Haitiaanse bevolking afgeschilderd als een hoop beesten. Dat is een zwaar affront.’
Ook voor Unicef is de berichtgeving heel verrassend. ‘Het lijkt wel alsof het daar oorlog is’, zegt Fallon. ‘Het is waar dat er een aantal risico’s zijn en dat we daarmee rekening moeten houden. Vele mensen hebben niets meer en onbewaakte goederen kunnen potentieel worden gestolen. Maar de veiligheidsproblemen worden zwaar overschat.’ Ook Artsen zonder Grenzen en Oxfam Solidariteit meldden momenteel weinig problemen. ‘Er zijn plunderingen, maar wij kunnen overal werken,’ zegt Nicolai.

Chaotische eerste dagen


In de eerste dagen na de aardbeving was de situatie erg chaotisch. ‘Die chaos is normaal voor de eerste drie tot vier dagen in zo’n land,’ zegt Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11 aan MO*. Normaal coördineert de nationale regering in samenwerking met het VN Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) de noodhulp die na een ramp toestroomt vanuit de rest van de wereld.
De VN-missie in Haïti heeft echter zwaar geleden onder de aardbeving. Daarenboven stond de regering in het land al erg zwak en daar heeft de aardbeving geen verandering in gebracht. ‘In tegenstelling tot in de landen die in 2005 door de tsunami werden getroffen, was er in Haïti geen structuur meer om op verder te bouwen’, zegt Van den Berghe.
Jan Hoet, die sinds 1967 in het Haïtaanse Port-au-Prince woont en Mamosa, een opvanghuis voor wezen en dakloze kinderen en jongeren, uit de grond stampte, getuigt over de chaos en algemene paniek toen hij midden in de nacht wakker werd: ‘Iedereen te been, de bergen in, er is een Tsunami op komst!’
‘Met duizenden trok ik samen met honderden angstige mensen de route de Delmas op in de richting van Petion-Ville. Onderweg ving ik beelden op van vernielde huizen en hier en daar dode lichamen onder een laken. Toen we bijna in PV waren vernamen we van een politie escorte dat deze paniek was gelanceerd door bendes die de mensen ver van hun huizen wilden krijgen om aldus te kunnen gaan plunderen’, schrijft Hoet.

Opslagplaatsen vernield


Bovendien gebeurt de eerste verdeling van noodhulp traditioneel erg lokaal. Vaak hebben ngo’s en internationale organisaties al mensen en materiaal ter plaatse. Wanneer een grote ramp zich voordoet, schieten zij als eerste in actie. Bij de aardbeving in Haïti zijn net die lokale netwerken zwaar getroffen.
Zo verloor Oxfam Solidariteit verschillende medewerkers bij de ramp en werd een deel van het bureau en de opslagplaatsen vernietigd. ‘Bovendien zijn veel familieleden van het Haïtaanse team overleden en moeten ook de hulpverleners dagelijks op zoek naar eten,’ vertelt Lara Jacquier de Rosée van Oxfam Solidariteit.

Transportmoeilijkheden


Ook transportproblemen bemoeilijkten initieel de distributie van hulpgoederen. Omdat de haven van Port-au-Prince volledig onbruikbaar is, bereiken de meeste hulpgoederen het land via de kleine luchthaven van de hoofdstad. Die raakte gevuld met materiaal, dat vervolgens maar met moeite kon worden getransporteerd.
De toegangswegen naar de stad zijn wel bereikbaar, maar de kleinere wegen in de hoofdstad zijn vaak versperd door omgevallen huizen. Daarenboven was er een enorm tekort aan brandstof. ‘Een probleem dat momenteel gelukkig wordt opgelost,’ zegt Mathieu Tallon van Unicef België. Volgens Meinie Nicolai van Artsen zonder Grenzen komt de coördinatie ondertussen wel op gang.

Noodhulp of interventie?


De aanvoer van gespecialiseerde hulpgoederen gebeurt via de luchthaven van Port-au-Prince. Daar ontstond enkele dagen geleden echter een nieuw probleem. ‘De luchthaven wordt gecontroleerd door het Amerikaanse leger,’ zegt Nicolai. ‘En daar heeft Artsen zonder Grenzen niets op tegen. De controletoren is verwoest en er is maar één landingsbaan, dus het is belangrijk dat iemand de situatie organiseert. Maar sinds vorige week werden al vijf vliegtuigen van Artsen Zonder Grenzen zonder landen teruggestuurd.’ 
Het lijkt er dan ook op dat de prioriteiten van de Verenigde Staten sterk verschillen met die van de hulporganisaties. ‘De prioriteit van de Amerikanen ligt niet bij de humanitaire noden, maar wordt gedomineerd door de vrees dat het land in anarchie zal hervallen,’ volgens Jan Weuts van Caritas International. ‘Het aantal vliegtuigen dat landt, is spectaculair, en overschrijdt meer dan tien maal de normale capaciteit van de vlieghaven. 11.000 soldaten en bijhorend materieel verzenden vraagt dan ook een enorme capaciteit,’ gaat Weuts verder.
De woordvoerder van van het Amerikaanse leger in Haïti beklemtoont echter dat ‘de focus van de Amerikaanse aanwezigheid ter plaatse ligt op het verstrekken van humanitaire hulp.’ Woensdag kondigde Washington aan nog 2000 troepen naar Haïti te sturen.

Argwaan


De massale ontplooiing van Amerikaanse troepen in het getroffen gebied, wekt dan ook bij verschillende organisaties argwaan op.
Weuts vertelde hoe veel voedselhulp via het internationaal netwerk van Caritas al voor de ramp in Haïti ter plaatse was. ‘Caritas heeft de indruk dat de Amerikaanse tak van de organisatie te verstaan kreeg dat het voedsel niet mocht worden uitgedeeld voor de veiligheidssituatie onder controle was,’ zegt Weuts. ‘Blijkbaar slaagden het Wereldvoedselprogramma van de VN en andere organisaties onder dezelfde omstandigheden er toch al in 300.000 mensen te bevoorraden. Volgens mij gaat het niet om een verkeerde inschatting van de situatie, maar waren andere redenen in het spel,’ aldus Weuts.
Ook Bodan Vanden Berghe van 11.11.11 heeft zijn twijfels: ‘Het voordeel van de Amerikaanse aanwezigheid is dat er ten minste een schijn van orde is. Eigenlijk moet deze taak door de VN opgenomen worden. De situatie is dan ook niet gezond op lange termijn. Het is problematisch dat een land met zulke grote belangen in Haïti de veiligheidssituatie daar volledig domineert.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.