Hulporganisaties kunnen vluchtelingenstroom Libië niet slikken

De internationale gemeenschap bundelt de krachten om de groeiende humanitaire crisis in Libië het hoofd te bieden. Al tweehonderdduizend mensen werden het slachtoffer van geweld sinds het regime van Kadhafi enkele weken geleden zijn offensief lanceerde tegen de opposanten. 

  • AP/Reporters Mannen reiken naar voedsel dat bedeeld wordt in een vluchtelingenkamp in Ras Ajdir, Tunesië, aan de grens met Libië AP/Reporters

Volgens de Verenigde Naties hebben donoren al een kleine 16 miljoen euro aan humanitaire hulp beloofd voor het Noord-Afrikaanse land. Maandag hadden de VN 114 miljoen euro gevraagd in de komende drie maanden. Het geld zal naar zeventien organisaties vloeien voor de ondersteuning van vierhonderdduizend vluchtelingen in het buitenland en zeshonderdduizend anderen in Libië zelf.

De Libische minister van Buitenlandse Zaken, Musa Kusa, stemde zondag in met een VN-onderzoek naar de humanitaire situatie in het land, dat “onmiddellijk” zou worden ingesteld. Donorlanden als de VS, Frankrijk en Italië stuurden reeds teams om de vluchtelingen aan de Libische grenzen bij te staan, terwijl lokale en internationale hulporganisaties actief zijn in Libië zelf.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon benoemde ook de voormalige Jordaanse buitenlandminister Abdelilah Al-Khatib tot speciale gezant. Hij moet “dringend overleg plegen met de autoriteiten in Tripoli en in de hele regio over de humanitaire situatie, maar ook over de bredere dimensies van de crisis”, verklaarde Martin Nesirky, woordvoerder van Ban.

Prangend

Al deze inspanningen bewijzen hoe prangend de situatie is. Hulporganisaties en VN-agentschappen waarschuwen voor slinkende voorraden medicijnen en voedsel. Het VN-vluchtelingenagentschap kon maandag wel 53 ton voedsel en medicijnen afleveren, maar donderdag moest een schip van het Wereldvoedselprogramma (WFP) met 1000 ton bloem bestemd voor de stad Benghazi rechtsomkeer maken omdat regeringstroepen in de omgeving luchtaanvallen uitvoerden.

Bovendien zijn de hulpbehoevenden moeilijk bereikbaar, bijvoorbeeld in de westelijke stad Misrata. “De autoriteiten moeten hulporganisaties hier onverwijld toegang geven”, zegt VN-topfunctionaris Valerie Amos. “Er zijn gewonden en stervenden die onmiddellijk hulp nodig hebben.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.