"Hulpverleners en blauwhelmen verkrachten en misbruiken jonge meisjes"

Werknemers van hulporganisaties en VN-blauwhelmen bezondigen zich aan seksueel misbruik van kinderen in verschillende landen die te lijden hebben onder oorlogen en armoede. Dat blijkt uit een rapport van de kinderrechtenorganisatie Save The Children.
Voor het rapport “No one to turn to” interviewde de organisatie honderden kinderen in onder meer Ivoorkust, Haïti en Soedan. De organisatie verzamelde getuigenissen van verkrachting, kinderprostitutie, pornografie en andere seksuele misbruiken door personeel van de VN en hulporganisaties. “Flagrant machtsmisbruik, dat niet verborgen mag blijven”, aldus de organisatie.
“Op een avond wandelde ik met mijn vriendinnen voorbij het Nationaal Paleis. We kwamen een paar medewerkers van een hulporganisatie tegen”, vertelt een vijftienjarig meisje uit Haïti in het rapport. “Ze riepen ons, toonden hun penis en boden 100 gourdes (1,6 euro, nvdr) en wat chocolade om ze oraal te bevredigen. Ik zei nee, maar sommige meisjes deden het wel en kregen het geld.”

Doofpot


Save the Children vindt dat niet enkel het seksueel misbruik op zich schokkend is, maar ook het schrijnend en chronisch gebrek aan rapportering. Het overgrote deel van de slachtoffers durft het misbruik niet aangeven uit vrees voor represailles of stigmatisering door hun familie of gemeenschap.
 
Maar zelfs als ze hun familie, de politie of gemeenschap op de hoogte brengen, wordt er vaak niets ondernomen uit vrees dat de organisatie geen hulp meer zou uitdelen of weg zou trekken naar een ander gebied. In sommige regio’s, zoals het zuiden van Soedan, riskeren de meisjes bovendien tegen hun zin uitgehuwelijkt te worden aan de dader.

Oud zeer


Het is niet de eerste keer dat het probleem van seksueel misbruik door VN-blauwhelmen en ontwikkelingswerkers aangekaart wordt. In 2003 werden Nepalese troepen beschuldigd van seksueel misbruik in een vluchtelingenkamp in de Democratische Republiek Congo. Zes soldaten werden daarvoor tot gevangenisstraffen veroordeeld. Er zijn ook zaken opgestart in Burundi, Soedan en Ivoorkust.
 
De vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, zegt dat ze het probleem erkent en ernstig neemt. In de vluchtelingenkampen heeft de organisatie een laagdrempelig rapporteringmechanisme opgezet om misbruiken te vermijden.
Save the Children benadrukt in het rapport dat de overgrote meerderheid van de hulpverleners natuurlijk niet betrokken is bij misbruiken en zich dagelijks inspant voor levensreddend werk. Maar hulporganisaties en VN-troepen die in noodsituaties werken “moeten zich bewust zijn van de kwetsbaarheid van de slachtoffers en moeten dit probleem het hoofd bieden”, aldus de organisatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.