Human Rights Watch eist vrijspraak Vietnamese activisten

Vandaag, 11 mei, komt in de Vietnamese stad Ho Chi Minh de zaak van drie Vietnamese activisten voor in beroep. Begin dit jaar werden ze ieder afzonderlijk beschuldigd van “poging tot regeringsovername” en veroordeeld tot een celstraf tussen de 5 en 16 jaar.
Le Cong Dinh, Tran Huynh Duy Thuc en Le Thang Long werden in januari 2010 veroordeeld omwille van een vermeende poging om de regering omver te werpen. Meer precies voor hun steun aan Vietnamezen in het buitenland die de Democratic Party of Vietnam willen oprichten, een oppositiepartij tegen de regerende Vietnamese Communistische Partij. Het probleem: iedere vorm van oppositie is verboden in Vietnam.
De drie activisten ijverden voor meer democratie in hun land, daarvoor betalen ze nu een hoge tol. Ze verdwijnen voor minstens 5 jaar en maximum 16 jaar achter de tralies. Hoewel ze in beroep gaan tegen dit vonnis is het weinig waarschijnlijk dat ze worden vrijgesproken. ‘Het juridische proces voor politieke gevangenen is in Vietnam vaak een nutteloze strijd,’ aldus Brad Adams van Human Rights Watch Asia.

Censuur en intimidatie


Human Rights Watch bracht de dag voor de beroepsprocedure voorkwam, een persbericht uit over de situatie van de activisten. Opmerkelijk is dat geen enkel buitenlands medium iets over deze zaak bericht. Ook in de Vietnamese media is er niets terug te vinden over het proces van de activisten, wat veel te maken heeft met het politieke klimaat van het land.
Blijkbaar worden Vietnamese bloggers die over deze zaak iets posten op het internet, geïntimideerd door de regering. Vandaar dat er in de binnenlandse media niets over deze rechtszaak verschijnt.

Onderdrukking oppositie


De politieke sfeer in Vietnam is bedrukt want volgend jaar komt het elfde Vietnamese Communistische Partijcongres samen. Daar wordt het leiderschap van de partij voor de komende vijf jaar bepaald wat zorgt voor extra spanningen onder politici.
‘De regering neemt de taak bloedserieus om open discussies over politieke gevangenen, mensenrechten en vreedzame oppositie te onderdrukken’, meldt Human Rights Watch. Sinds oktober 2009 zijn er al zeventien Vietnamezen veroordeeld in politieke rechtszaken, vele van hen zijn activisten die ijveren voor democratie.

Slechte vooruitzichten


Human Rights Watch roept op om het vonnis van januari te vernietigen. ‘Alles minder dan een volledige tenietdoening van de veroordeling is nog maar eens een teken van de Vietnamese intolerantie ten opzichte van politiek pluralisme. Burgers die vreedzaam hun mening uiten, moeten getolereerd worden en verdienen geen jarenlange gevangenisstraf.’
Maar het ziet er niet goed uit voor de vier beklaagden, dat werd begin deze maand duidelijk. Tran Anh Kim werd in december om gelijkaardige redenen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Zijn zaak kwam op 1 mei 2010 voor in beroep en werd verworpen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.