Humanitaire crisis in Jaffna

Hulporganisaties vrezen steeds meer voor een grootschalige humanitaire crisis op het Srilankaanse schiereiland Jaffna. Naar schatting achthonderd mensen zijn de laatste maand door het oplaaiende geweld tussen regeringstroepen en Tamilrebellen omgekomen. Zo’n 174.000 mensen zijn op de vlucht geslagen.
“Wij hebben twee grote bekommernissen”, zegt Peter Krakolinig, vice-voorzitter van het Internationale Rode Kruis. “Ten eerste hebben hulpverleners bijna geen toegang tot de conflictgebieden waardoor de vluchtelingen zonder voedsel en medicijnen komen te zitten. En ten tweede bestaat er geen enkele veiligheidsgarantie voor de hulpverleners die toch ter plaatse zijn.”

Het geweld tegen hulporganisaties heeft de humanitaire situatie in de regio nog verslechterd. “Als het geweld van de Tamil Tijgers en het regeringsleger tegen de hulpverleners niet stopt, zal de burgerbevolking een onaanvaardbaar hoge prijs moeten betalen”, zegt Sam Zafrifi, van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). HRW vindt dat de VN een internationale waarnemingsmissie naar het gebied moet sturen.

Sri Lanka kent momenteel de zwaarste gevechten sinds de afkondiging van een staakt-het-vuren in 2002 tussen de Tamil Tijgers en het regeringsleger. Naar schatting 500.000 Sri Lankanen zitten volledig afgesloten van de buitenwereld sinds alle toegangswegen naar het schiereiland werden afgezet op 11 augustus.

Hulpverleners zijn steeds vaker zelf het doelwit te zijn van het geweld. Het meest schrijnende voorbeeld is de moord op zeventien medewerkers van de Franse hulporganisatie Action contre la faim eerder deze maand in de noordoostelijke stad Muttur. Op 21 augusustus werd ook een lokale medewerker van het Internationale Rode Kruis door onbekende gemaskerde mannen gedood.

Voor het eerst kon eerder deze week wel een schip onder de vlag van het Rode Kruis koers zetten naar het schiereiland, met 1.500 ton voedsel en medicijnen aan boord. Het schip kreeg het groene licht van de Tamil Tijgers en van het regeringsleger. Ook een kleiner schip dat gestrande buitenlanders moet evacueren, is met dezelfde garanties kunnen vertrekken.

Zo’n acht procent van de twintig miljoen Sri Lankanen behoort tot de etnische Tamilbevolking. De Tamil Tijgers vechten al sinds 1983 voor een onafhankelijk thuisland voor de etnische Tamilbevolking. Sinds begin jaren tachtig zijn al meer dan 65.000 mensen omgekomen in het geweld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.