Laurens Cerulus schrijft en maakt radio over Europese politiek. Hij hoopt u ooit te boeien met een verhaal over Europese geschiedenis of politiek in de EU-wandelgangen.
Humanitaire hulp ontcijferd: 5,9 miljard nodig in 2012
De Verenigde Naties hebben in 2012 bijna zes miljard euro nodig om in humanitaire noden te voorzien. Daarmee kunnen de VN 51 miljoen mensen helpen, verspreid over zestien landen. Nergens is de situatie zo dramatisch als in Somalië.
De VN verduidelijken in hun jaarlijkse “Geconsolideerde Oproep” (CAP) welke landen in hoogste humanitaire nood verkeren. In samenspraak met 466 internationale hulporganisaties wordt de strategie uitgestippeld.
De oproep voor 2012 -in totaal 5,9 miljard euro- is de grootste ooit. In 2011 vroegen de VN nog 5,7 miljard euro, om 28 landen ter hulp te schieten. Humanitaire crisissen uit 2011, zoals de hongersnood in de Hoorn van Afrika, dragen bij tot het grote bedrag voor het komende jaar.
Top vijf
Somalië en Kenia staan eerste en derde op de lijst. Deze landen verwerken nog steeds de voedselcrisis van 2011. Somalië heeft volgens de VN tot 1,2 miljard euro nodig –veruit het hoogste bedrag.
Soedan en de Republiek Zuid-Soedan leven sinds de onafhankelijkheid van het zuiden halfweg 2011 op voet van oorlog. Ze staan met 818 miljoen en 586 miljoen euro respectievelijk tweede en vierde op de lijst. Ook andere conflicten blijven woeden in de kersverse buurlanden, zoals dat in Darfur.
Congo bekleedt de vijfde plaats, en heeft nood aan 552 miljoen euro. De situatie is er kritiek omwille van gewapende groeperingen, onstabiele politiek en erbarmelijke levensomstandigheden voor de Congolezen.
Verder staan ook Afghanistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Ivoorkust, Djibouti, Haïti, Niger, de bezette Palestijnse gebieden, de Filipijnen, Jemen en Zimbabwe op de lijst.
Deze interactieve kaart geeft gedetailleerde informatie voor de landen die opgenomen werden in de Geconsolideerde Oproep. Klik op het land voor een overzicht.
Geldstroom coördineren
De oproep richt zich tot donors wereldwijd. Nationale overheden, ngo’s en internationale organisaties krijgen te horen waar de humanitaire nood het hoogst is. Het CAP coördineert zo de geldstroom.
Het laatste decennium verzamelden de VN gemiddeld rond de zestig procent van het gevraagde bedrag. In 2011 werd bijvoorbeeld 59 procent van het bedrag opgehaald.
Grootste oproep in twintig jaar
De Geconsolideerde Oproep werd in 1991 gelanceerd. De VN bereiden die voor in samenspraak met ngo’s en andere organisaties. De CAP is slechts een inschatting, en wordt vaak bijgestuurd doorheen het jaar.
Naast de geconsolideerde oproep lanceren de VN ook inzamelacties bij natuurrampen of humanitaire crisissen, via het noodfonds CERF. De campagnes Tsunami 1212 of Haïti Lavi 1212 zijn voorbeelden van zo’n acties.
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2968 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Nieuws
-
Commentaar
-
Nieuws
-
Magazine
-
Essay
-
Analyse