‘Humanitaire situatie in Somalië meest verontrustend’

Zeven miljard dollar (4,86 miljard euro) –dat bedrag is volgens het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) nodig om dit jaar de twaalf ergste humanitaire crisissen aan te pakken. ‘De meest verontrustende situatie is Somalië, waar er al twintig jaar lang een conflict woedt’, zegt VN-Noodhulpcoördinator John Holmes in een gesprek met MO*.
 ‘De voorbije jaren kwam daar nog droogte bovenop. Bovendien is het extreem moeilijk en gevaarlijk om in Somalië aan noodhulp te doen. Wat gaat er gebeuren met de mensen die hulp nodig hebben, als wij die hulp niet meer kunnen geven? Mensen blijven niet ter plekke om te sterven, maar ze gaan migreren. Naar Kenia, Jemen, Ethiopië –met regionale instabiliteit tot gevolg.’ Naast Somalië behoren onder meer Darfoer en Afghanistan tot de twaalf ergste humanitaire crisissen van dit moment.
Toch ziet Holmes ook lichtpuntjes: ‘Humanitaire situaties zijn geen eindeloze, bodemloze putten, waarin geld verdwijnt en nooit iets gebeurt. In Noord-Oeganda bijvoorbeeld is het Lord Resistance Army buitengewerkt, en het ziet er niet naar uit dat ze nog terugkomen. Dat betekent dat twee miljoen mensen konden terugkeren naar huis.’ Ook in Sri Lanka en Zimbabwe verbeterde de humanitaire situatie in het afgelopen jaar. En in Sierra-Leone, Liberia, Ivoorkust en Angola is de humanitaire nood zelfs helemaal van de baan.
Lees het volledige interview met Holmes
Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift