Huurmoordenaar kost 150 euro in Venezuela

Een huurmoordenaar kost maar 150 euro in Táchira, een deelstaat in het westen van Venezuela. Dit jaar werden er al 261 mensen doodgeschoten. Het geweld is komen overwaaien vanuit Colombia.
Pedro Díaz is de voorzitter van Licht voor Leven, een organisatie van verwanten van de slachtoffers die huurmoordenaars maakten. Zijn zoon Enrique Díaz, een taxichauffeur, werd op 16 januari vermoord. Een politieagent uit Táchira die in de zaak verwikkeld was, werd kort daarna doodgeschoten in San Cristóbal, de hoofdstad van de deelstaat. De broer van Enriquen Marcos Díaz werd op 19 augustus doodgereden. Hij was amper twintig. “We hadden dreigtelefoons gekregen”, vertelt zijn vader. “Twee minuten na het ongeval werd ik opnieuw gebeld. ‘Ga je lappenpop maar halen’, zei een stem.”

Táchira beslaat ongeveer een derde van de oppervlakte van België; er leven 1,2 miljoen mensen. De politie schrijft de talrijke moorden in de deelstaat toe aan bendes, opstandelingen en mensen die een rekening te vereffenen hebben of wraak willen plegen. Sicarios, zoals de huurmoordenaars er genoemd worden, hebben de handen vol.

In buurland Colombia is de gilde van de sicarios al veel langer ingeburgerd. Geschillen worden er al decennialang met de wapens opgelost. Met name de drugsmaffia verdedigt haar belangen met extreem geweld. Colombia is ook het toneel van zwaar politiek geweld. Linkse rebellen controleren al langer dan 40 jaar grote delen van het grondgebied. Het leger en grootgrondbezitters zetten rechtse doodseskaders in om de opstandelingen klein te krijgen. Ook linkse partijen en vakbonden werden de voorbije decennia letterlijk gedecimeerd door de huurmoordenaars die hun ideologische tegenstanders op hen af stuurden.

Met de hulp van de VS voert de Colombiaanse overheid al enkele jaren een intensieve campagne om de macht van de drugsmaffia en de linkse rebellen te breken. De poreuze grens tussen Colombia en Venezuela maakte het misdadigers en rebellen uit het oosten van Colombia makkelijk om naar Venezuela uit te wijken. Daarmee werd ook het geweld geëxporteerd.

Nadat zijn eerste zoon was vermoord, trok Díaz naar Colombia om er met de paramilitaire groepen te spreken, de rechtse doodseskaders die hun slachtoffers vaak tot over de grens achtervolgen. In Queniquea en Pregonero, twee stadjes in Táchira, ontmoette Díaz Boliviariaanse guerrillero’s, Venezolaanse en Colombiaanse opstandelingen die op de politieke lijn van de Venezolaanse president Hugo Chávez zitten maar de wapens hebben opgenomen om hun ideeën op lokaal vlak zonder discussie te kunnen doorzetten. “Beide groepen verzekerden me dat zij mijn zoon niet hadden vermoord, maar dat er huurmoordenaars in het spel waren.”

De gouverneur van Táchira, Ronaldo Blanco, bereikte vorige maand een akkoord met de Venezolaanse regering om zijn streek uit te roepen tot een speciale veiligheidszone, om zo het geweld in te dammen. Volgens de Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken Jesse Chacón is het aantal moorden en ontvoeringen sindsdien al duidelijk verminderd. De media geven toe dat de misdaadcijfers intussen beter zijn dan in 2004 en 2005.

Maar intussen slaat de nabijgelegen deelstaat Zulia, die ook aan Colombia grenst, ook alarm. Dit jaar werden er al zeker achttien mensen vermoord door huurmoordenaars. Onlangs werden er twee voormalige agenten en een vriend van hen neergekogeld door vier tieners. Eén van de slachtoffers, Juan Ramírez, was betrokken geweest bij de ontvoering van een kind op Aruba, een Nederlands eiland voor de Venezolaanse kust, en had daarvoor een gevangenisstraf uitgezeten.

In Zulia verdienen huurmoordenaars 2500 tot 4000 euro per opdracht. Afrekeningen tussen drugsbendes maken de meeste slachtoffers, maar er wordt ook veel gemoord uit wraak. Stilaan neemt ook het aantal politieke moorden toe. Op 25 augustus werd in het westen van de deelstaat Pedro Doria vermoord, een boerenleider en een aanhanger van president Chávez.

Volgens vice-president José Vicente Rangel en landbouwminister Elías Jaua grijpen grootgrondbezitters naar de wapens uit verzet tegen de landhervorming die de Venezolaanse regering in gang heeft gezet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.